Добре ли е да тренираме, ако имаме мускулна треска?

Има алтернативни спортове, които можем да практикуваме при болки

24.01.2024 | 14:45 Редактор: Вяра Димова
Добре ли е да тренираме, ако имаме мускулна треска?

Ако тренировките са част от вашата рутина, има вероятност все някога да сте почувствали ужасяващата мускулна треска, която се появява часове или дни след излизане от залата. Тя може да варира от лека скованост и прекалена чувствителност до чувството, че едвам ставате от леглото.

Но трябва ли да се върнете в залата и да тренирате, когато ви болят мускулите и ставите ви са изморени? Дали наистина клин клин избива? Какво се случва с тялото, когато усещаме тази мускулна треска и дали това е знак, че имаме нужда от почивка? Двама фитнес професионалисти обясняват как да разберете кога е по-добре да си починете и кога е време да продължите с тренировките. 

Проучванията показват, че упражненията всъщност са чудесен начин за облекчаване на симптомите на мускулна треска. Истината е, че ако не сте твърде сковани и можете да се движите, тренировката е едно от малкото неща, за които е известно, че помагат за облекчаването на мускулна треска. 

Но видът упражнение, което правите, има значение. Упражненията обикновено поддържат притока на кръв към мускулите ви, но ако вече сте възпалени в определени области, трябва да им дадете почивка от целенасочени упражнения. Така че, ако изпитвате болка в квадрицепсите и глутеусите от извършване на клякания с тежести, опитайте се да направите някакво леко движение на следващия ден, което не е точно същото или директно натоварващо тези области.

Ходене, йога и упражнения за мобилност например, винаги са страхотни алтернативи за тренировка, когато сте с мускулна треска. Или ако долната част на тялото ви е възпалена, помислете вместо това да се съсредоточите върху тренировка на горната част.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay