Няколко храни, които изграждат мускулната тъкан

Сред тях са яйцата, пилешкото и киноата

09.01.2024 | 12:22 Редактор: Тодор Петров
Няколко храни, които изграждат мускулната тъкан

Храненето е един от основните фактори за успех, ако тренирате редовно и се опитвате да развиете мускулите си. Упражненията и тренировките са важни и незаменими, но ако не се храните правилно, мускулатурата няма да се развие по начина, по който искате. 

Яйца 

Яйцата са превъзходен източник на протеини. Те са важни за възстановяването и изграждането на мускулните влакна. Яйцата доставят още ценните минерали желязо, цинк, калций, които съдействат за усвояването на протеините. 

Пилешко филе 

Колкото по-малко мазнини съдържа месото, което консумирате, толкова повече чист протеин доставяте на мускулите си. За целта пилешкото филе е едно от най-подходящите, защото е много богато на протеини и е бедно на мазнини. 

Киноа 

Киноата е един от най-добрите растителни източници на протеини и сложни въглехидрати. Протеините са важни за изграждането и възстановяването на мускулните влакна, а въглехидратите спомагат за разрастването на мускулите и увеличаване на обема им при тренировка. 

Овесени ядки 

Овесените ядки са още един прекрасен пример за съчетание между протеини и въглехидрати. Тази чудесна съвкупност помага за развитие и оформяне на мускулите, като подобрява видимите резултати при редовни тренировки. 

Леща 

Лещата е още един пример за прекрасно съчетание от протеини и въглехидрати, които се усвояват бавно и спомагат за качественото развитие на мускулатурата. Лещата е бедна на прости захари, които имат тъкмо обратния ефект – предизвикват възпаления в мускулната тъкан и пречат на синтеза на мускулни влакна. 

Банани 

Бананите са много добър източник на полезни натурални захари, които са важен фактор за увеличаване на обема на мускулите и по-лесното им извайване. Те са чудесна добавка към закуската ви, протеиновия ви шейк или към овесените ви ядки с кисело мляко – една много добра идея за закуска за шампиони. 

Мазна риба

Мазните риби са ценен източник на чист протеин. Сьомгата, пъстървата, скумрията, сардините са много добро средство да развиете мускулите си и да им доставите ценните противовъзпалителни омега-3 мастни киселини, пише az-jenata.bg

Ориз 

Оризът е предпочитан източник на въглехидрати от трениращите хора, защото се усвоява лесно и консумирането му е много добър начин да развиете мускулите си. Комбинацията от ориз с протеин е един от най-добрите начини да възстановите мускулите и да подпомогнете развитието им. 

Снимка: Pixabay