Кога мускулната треска може да се окаже друг проблем?

Класическата мускулна болка след спорт е характерна като усещане от 24 до 72 часа след интензивна тренировка

09.03.2022 | 21:04 Редактор: Искра Ангелова
Кога мускулната треска може да се окаже друг проблем?

Най-често мускулната треска (специфична болка или дискомфорт, появяващ се след интензивно натоварване на определен мускул или мускулна група, което надхвърля силата или продължителността, на която мускулът е свикнал да бъде натоварван) е признак на качествено извършена тренировка, друг път обаче болката в мускулите може да сигнализира за нараняване или друг здравословен проблем.

Класическата мускулна болка след спорт е характерна като усещане от 24 до 72 часа след интензивна тренировка. Тогава тя е обикновено очакван и добър страничен ефект от упражненията. Но понякога привидно "болезнените" мускули могат да сигнализират за нещо по-сериозно.

Ето и няколко предупредителни знака, че нещо друго е виновно за болката ви:

1. Можете да посочите болката с пръст

Мускулната болка обикновено е тъпо и всеобхватно усещане. Нараняването, от друга страна, обикновено е по-остро. Добър начин да разберете разликата: Ако можете да посочите болката с пръст. Тогава най-вероятно имате разтегнати мускул или сухожилие. Ако обаче можете да използвате цялата си длан, за да идентифицирате въпросната болезнена област, вероятно това е само мускулна треска.

2. Боли ви само от едната страна на тялото

Добрата мускулна треска обикновено засяга и двете страни на тялото. Независимо дали ръцете, краката или корема ви болят, при нормална болезненост болката ще бъде двустранна. Травмите и нараняванията, от друга страна, обикновено са едностранни. Много рядко се случва хората да контузят например и двете подколенни сухожилия.

3. Прекалили сте със спорта

Едно изключение от тази едностранна болка е болезненост при претрениране. Атлетите, които прекаляват с тренировките, особено тези за издръжливост, започват да изпитват болка, която прилича по-скоро на изтръпване и би могла да е само едностранна. Ако това ви звучи познато, помислете кога за последен път сте имали почивен ден от спорт. Ако не можете да си спомните, то може би е време да забавите темпото.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК