10 години от инцидента с Шумахер - какво е състоянието му?

Пилотът от Формула 1 падна, докато кара ски в Мерибел и получи тежки увреждания

29.12.2023 | 10:38 Редактор: Вяра Димова
10 години от инцидента с Шумахер - какво е състоянието му?

На 29 декември се навършват десет години от тежкия инцидент с легендарния пилот от Формула 1 Михаел Шумахер. Седемкратният световен шампион удари главата си след падане, докато кара ски във френския курорт Мерибел и получи тежки увреждания.

Новината за инцидента с Шумахер обиколи света в ранния следобед на 29 декември 2013 година. Първоначално състоянието на германеца не бе ясно, а той бе откаран с медицински хеликоптер до болница в Мутие, а след това друга в Гренобъл. Първите новини за състоянието му бяха разнопосочни, като се твърдеше, че той е в съзнание, но в края на деня стана ясно, че Шумахер е в критично състояние и е в кома.

В следващите дни Шумахер претърпя две операции по спешност, а разследването на експертите показа, че неговата екипировка е била в изправност и той не се е движил с голяма скорост при падането. Една от версиите бе, че камерата на каската на Шумахер е причинила мозъчните травми. През февруари той се пребори с белодробна инфекция, а през юни Шумахер бе преместен от Гренобъл в болница в Лозана. Там той остана до септември, след което възстановяването му продължи в домашни условия, а неговата мениджърка Забине Кем обяви, че повече няма да се дава информация за състоянието му.

В следващите повече от девет години единствената информация за състоянието на Шумахер идва от журналистически слухове, догадки и кратки изявления на близки на семейство Шумахер. Знае се, че той е буден, но не може да комуникира вербално с роднините си. Твърди се, че той все пак реагира с очи на думите на близките си, но е прикован на легло и се нуждае от постоянни грижи.

В началото на 2023 година на бял свят се появи първото "интервю" с Шумахер след инцидента. То бе публикувано от немското списание "Ди Актюел", но всъщност бе дело на изкуствен интелект. Семейство Шумахер заплаши изданието със съд, а главната редакторка Ан Хофман бе уволнена след предизвикания скандал, припомня БГНЕС.

През годините Формула 1 отбелязва постиженията на Шумахер по различен начин, а негови вещи и болиди се продават на търгове за големи суми. През 2017 колата, с която той печели Гран при на Монако през 2001 г., бе продадена на търг в Ню Йорк за 7,5 милиона долара, а пет години по-късно шампионката му Ферари от 2003 година бе оценено на 13,2 млн. долара от колекционер.

Снимка: БГНЕС