Списание използвало изкуствен интелект, за да генерира фалшиви цитати от Шумахер

Семейството започва дело срещу германското издание "Die Aktuelle"

20.04.2023 | 17:11 Редактор: Вяра Димова
Списание използвало изкуствен интелект, за да генерира фалшиви цитати от Шумахер

Семейството на Михаел Шумахер планира да заведе дело срещу германското списание "Die Aktuelle" за това, че е използвало програма с изкуствен интелект, за да генерира фалшиви цитати от седемкратния шампион във Формула 1. Списанието твърди, че е взело интервю от легендата на моторните спортове - първото, след като той претърпя сериозна мозъчна травма при ски инцидент във Френските Алпи през 2013 г.

Списанието публикува "интервюто", като впоследствие разкри, че то е било генерирано от изкуствен интелект. Статията включва цитати, приписани на Шумахер, в които се обсъжда семейният му живот след инцидента и здравословното му състояние.

Говорителка на семейството потвърди пред АФП, че те планират правни действия, без да дава повече подробности, пише БГНЕС.

Близките внимателно пазят личния живот на 54-годишния Шумахер след инцидента. Информацията за състоянието му е оскъдна, като близките му са напълно изолирани от медиите, но се твърди, че Шумахер е напълно некомуникативен, макар и да е в съзнание. За него се полагат грижи в дома му близо до Женева.

"Личното си е лично", както той винаги казваше", казва Корина Шумахер, съпругата на Михаел, в документален филм на Netflix от 2021 г. 

Снимка: БГНЕС