"Левски": УЕФА следи всичко, затова водихме преговори с НАП при медийна тишина

Членът на Управителния съвет Борислав Георгиев разясни в детайли финансовото състояние на клуба

13.12.2023 | 12:57 Редактор: Тодор Петров

Членът на Управителния съвет на "Левски" Борислав Георгиев разясни в детайли финансовото състояние на "Левски" и как са се променили нещата, свързани с изплащането на дълга към Националната агенция по приходите в изминалите няколко месеца.

"От името на клуба искам още един път да се извиня от името на Управителния съвет и Надзорния съвет, че не бяхте напълно информирани за финансовото състояние на клуба. Всички фенове би следвало да знаят всяко едно действие, което се извършва прозрачно. Има основателни причини. Една от които е, че когато се водят преговори с НАП, трябва да е при медийна тишина, за да постигнем нашите цели. Както всички знаете, УЕФА стриктно следи публични изявления. От това зависят лицензите. Няма как да изнасяме информация, защото може да попречи на клуба", започна Георгиев.

"Има още една съществена причина – не искахме да всяваме допълнителен раздор сред феновете и да изгаряме мостовете за бъдещо обединение, което е нашата цел. След злополучната декларация на Шолак бях поканил господин Сираков, няма и седмица по-късно, където ни бяха поставени много сериозни условия за публичните задължения. Имало е споразумение, обещания, чакали са. Когато декларацията излезе в публичното пространство, НАП постави условия между 30 и 50% от задължения да се платят, другите в рамките на една година. Мярката, която постигнахме 30 на 70, беше най-доброто", каза още той.

По думите му никъде по света търговско дружество с публични задължения не се ползва с доверие и нищо хубаво не го очаква. 

"Веднага предприехме ревизия още началото на май месец. По закон, за да постигнем разсрочване, би следвало задълженията да бъдат установени с ревизионен акт. Към 1 март 2023 общо задължения 12 милиона, 29 хиляди и 124 лева. Главница 7 милиона. Отделно от тези задължения имаше и към доставчици 2,5 милиона. Имаше предплатени вноски по спонсорските договори с Palms Bet. По някои от договорите бяха предплатени до октомври тази година. Предприехме увеличение на капитала. Набрахме 585 хиляди лева. Вървеше успоредна дарителска кампания. Всички тези пари са влезли в НАП", обясни Георгиев.

"Текущи задължения към доставчици са 1,8 млн., в складовата наличност на фен магазина има стока за 1,4 млн", отбеляза той.

Снимка: Lap.bg