Министър Илиев: Нужен е независим одит на БФС за изключените клубове

"Днес вече има тренировка, взети са мерки мачът да се състои", каза министърът на младежта и спорта за скандала с местенето на мача с Унгария

14.11.2023 | 18:06 Редактор: Толя Стоянова
Министър Илиев: Нужен е независим одит на БФС за изключените клубове

"Предложихме назначаването на независим одит след срещата с БФС и изключените клубове", разкри спортният министър Димитър Илиев след срещата между представители на БФС и изключените клубове след извънредния Конгрес, спечелен от Димитър Бербатов.

Илиев бе видимо емоционален след срещата в ММС, която започна със скандал и продължи около два часа.

"Имахме много тежък и емоционален разговор с двете страни, както с ръководството на БФС, така и с представители на клубовете, които са били изключени от централата. Напрежението между двете страни е доста голямо. Ние като медиатор успяхме да предложим да се назначи един независим одит, който да бъде юридически основан, да се проверят всички факти и обвинения - на база на съгласие от двете страни, от клубовете вече го има, резултатите от този одит, след това да се вземат мерки в посока това да се поправят грешките. Не може да има решение без добронамерени разговори. Сега ще пуснем официално писмо до БФС, за да се поправи тази грешка. Попитах дали има вариант това решение да бъде преразгледано, защото това са над 140 клуба - от едната страна заявиха желание, от другата казаха, че не могат да вземат отношение", започна той.

Спортният министър бе категоричен, че БФС трябва да разреши този проблем и той не може да се бърка в работата на съюза.

"Това го знам много добре, лошото е, че хората не го знаят. Защо законът не ми го позволява? Мога ли да мина с 200 км през София? Бих ли го направил? Не. Футболната общественост трябва да реши този проблем. Нашата роля като медиатор - да съберем двете страни да си говорят. Всеки го боли, всеки страда. Едната страна казва "Отнеха правото на децата ни да спортуват". От другата страна казват "Всичко е наред, няма проблем". Ще трябва футболната общественост сама да си реши проблема. Аз се надявам, че разумът ще надделее, защото за никого не е добре това нещо - няма печеливш ход. Едните не могат да играят, другите затварят врати на стадиони. Ние с всяка една федерация работим по правилата. Хората имат право, децата имат право да спортуват - това е с натрупване. Невписването им означава, че трябва да бъдат затворени тия школи. Това е абсурдно, според мен разумът ще надделее в тази ситуация", каза Илиев, цитиран от БГНЕС.

"Като министър на спорта не мога да се бъркам в оперативната работа на БФС. От толкова години три спорта копаят дъното - шахматът, автомобилизмът и спортните танци. Не мога да кадрувам в независима организация. Трябва да се разбере защо не можем да предприемем действия. Съжалявам за тона, но горе чух някои неща, които ме разтревожиха искрено", добави той.

По отношение на развитието от по-рано през деня - решението европейската квалификация България - Унгария на 16 ноември да се играе на Националния стадион "Васил Левски", но при закрити врата, министърът каза: "Мачът показа как, когато нямаш решение на даден проблем, почваш с неправилни ходове да търсиш спасение от нещо, което няма спасение. Няма лошо хората да протестират, когато човек не е доволен от нещо, той е в правото си да протестира. Ние сме против расизма и хулиганските прояви, но да затвориш стадиона за хората, да държиш цялата футболна общественост в неведение къде ще се играе този мач. Тези стадиони се строят с трибуни, защото неразривната връзка между играчите и феновете прави магията на футбола. Докога ще затваряш и ограничаваш? Естествено е, че е петно. Аз се радвам, че в крайна сметка се намери решение къде да се изиграе мачът - от наша страна казахме да се направи пълно съдействие и да има яснота. Днес вече има тренировка, взети са мерки мачът да се състои - пак казвам с болка, че няма да бъдат допуснати хората на стадиона. Ти няма да допуснеш гражданите си да подкрепят националния отбор? Този орган, който администрира футболът, се казва Български футболен съюз", завърши министърът на младежта и спорта.

Снимка: БГНЕС