Решено: УЕФА става част от награждаването със "Златната топка"

Две нови награди ще допълнят ежегодната програма

03.11.2023 | 14:56 Редактор: Искра Ангелова
Решено: УЕФА става част от награждаването със

Европейската футболна централа (УЕФА) и "Амаури Груп", собственик на медийните компании списание "Франс Футбол" и вестник "Екип", обявиха партньорството си за съвместно организиране на прочутата награда "Златната топка" от следващата 2024 година.

УЕФА и "Амаури Груп" се стремят да повишат авторитета и глобалния обхват на наградите, докато същевременно насърчават чувството на единство и сътрудничество във футболната общност. Връчвана ежегодно от "Франс Футбол" от 1956 година насам, "Златната топка" е най-престижното отличие, което един футболист може да получи като признание за изключителни постижения и талант.

Като част от споразумението, "Амаури Груп" остава собственик на марката "Златната топка" и ще продължи да наблюдава системата на гласуване, която остава непроменена и независима. УЕФА ще допринася с футболен опит, пазар за глобалните търговски права и ще организира годишната церемония по връчването на наградите.

Две нови награди ще допълнят ежегодната програма - треньор на годината при мъжете и при жените, което ще бъде признание за безценния принос на треньорите към успехите на терена. Настоящата гама от награди ще продължи да включва наградите за носител на "Златната топка" при мъжете и при жените, приза "Копа" (за най-добър млад футболист до 21 години), трофея "Яшин" (за най-добър вратар), приза на името на Герд Мюлер (за голмайстор в предишния сезон), наградата за клуб на сезона при мъжете и при жените и наградата "Сократес" (за хуманитарни дейности).

Президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви: "В продължение на почти 70 години "Златната топка" е най-престижното индивидуално отличие в света на футбола и е доказателство за изключителните умения, отдаденост и въздействие на легендите на играта и трайната следа, която оставят в историята на спорта."

Изпълнителният директор на "Амаури Груп" Жан-Етиен Амаури коментира, че "Златната топка" е мечтата награда за най-великите футболисти в света. "Искаме за превърнем церемонията в глобално събитие, което демонстрира и подчертава качествата на елитните футболисти за техните индивидуални и колективни изяви, да вдъхновим всички таланти във футбола и да опитаме обединим страстта и ентусиазма на феновете по света", каза Амаури, цитиран от БТА.

Снимка: БГНЕС