Антъни Иванов обжалва наказанието си в швейцарски федерален съд

На 10 октомври 2022 дисциплинарната комисия на БОК наложи на плувеца забрана да се състезава за 2 г.

15.09.2023 | 07:37 Редактор: Искра Ангелова
Антъни Иванов обжалва наказанието си в швейцарски федерален съд

В понеделник, 18 септември, чрез юридическия си съветник Георги Градев българският топплувец Антъни Иванов ще подаде жалба в швейцарски федерален съд срещу потвърждаването на наказанието му от Спортния арбитражен съд в Лозана. Тогава се навършва един месец откакто 24-годишният търновец е получил решението с мотиви.

На 10 октомври 2022 дисциплинарната комисия на БОК наложи на Антъни забрана да се състезава за 2 г. заради това, че не е бил открит на посочен адрес за внезапна допинг проверка 3 пъти. Иванов категорично не бе съгласен и заведе дело в Лозана, което му позволи да се състезава на Световното в малък басейн в Австралия през декември.

Впоследствие той даде и своето обяснение за разминаванията.

На 27 юни от БОК обявиха, че жалбата в Спортния арбитражен съд е отхвърлена и наказанието влиза в сила. Тогава специалистът по международно спортно право Градев обяви, че няма как решението да е валидно, без да е излязло с прилежащите мотиви, и се оказа прав. 2 дни по-късно Иванов стартира на държавното първенство, припомня "24 часа".

В същото време стана ясно, че Световната антидопингова агенция (WADA) не е доволна от решението и изисква от съда в Лозана да го интерпретира. Освен това прави впечатление, че до момента резултатите на Антъни на световното в Австралия и тези от държавното не са дисквалифицирани. Така излиза, че през първата година от наказанието си Иванов е плувал, без да има санкции. Именно от това не са доволни в WADA.

Според Градев обаче няма шанс за промени и ако не успее жалбата в швейцарския федерален съд, наказанието на Антъни ще изтече на 25 септември 2024 г.

Снимка: Lap.bg.