Дисквалифицирана: Украинска фехтовачка спечели срещу рускиня, отказа да се ръкува с нея

"Това е абсолютен срам", коментира съветника на президента Зеленски - Михайло Подоляк

27.07.2023 | 17:25 Редактор: Елеонора Танева
Дисквалифицирана: Украинска фехтовачка спечели срещу рускиня, отказа да се ръкува с нея

Четирикратната световна шампионка на сабя Олга Харлан бе дисквалифицирана от Световното първенство по фехтовка в Милано, Италия, след като отказа да се ръкува с руската си съперничка Анна Смирнова след края на двубоя им. Харлан, която е една от най-силните в своята дисциплина в последните години, победи Смирнова по-рано днес, но след това не се ръкува с нея, каквато е традицията в спорта.

32-годишната фехтовачка предварително бе заявила, че няма да се ръкува с руски съпернички, ако срещне такива на първенството. Малко след края на мача Харлан бе дисквалифицирана с решение на Международната федерация по фехтовка (IFF), което предизвика гневна реакция от страна на Украйна.

"Решението на IFF да дискредитира легендарната украинска фехтовачка за отказа ѝ да се ръкува с руска спортистка е манифестация на пълната липса на емпатия и неразбиране на емоционалния контекст. Това е абсолютен срам", заяви Михайло Подоляк, съветник на президента на страната Володимир Зеленски, пише БГНЕС.

Първоначално се очакваше Харлан изобщо да не излезе за двубоя си със Смирнова, тъй като политиката на Спортното министерство на Украйна бе спортистите от страната да бойкотират мачовете си срещу състезатели от Русия и Беларус. Тази сутрин от Министерството решиха да сменят своята политика и да не позволяват на спортистите си да се изправят срещу съперници, които "представят Русия или Беларус", а в почти всички международни състезания, в които се допускат спортисти от Русия и Беларус, те се състезават под неутрален флаг.

Смекчаването на политиката в тази насока намалява до минимум опасността Украйна да бойкотира Олимпийските игри в Париж следващото лято, ако спортистите от Русия и Беларус бъдат допуснат да участват като неутрални атлети, какъвто е планът на Международния олимпийски комитет. 

Снимка: БГНЕС


2
9 rate up comment rate down comment 8
Virtuozzo
преди 8 месеца
Поздрави на организаторите ,тази *** укро нацистка да си знае мястото! Спорта няма масто за омраза и политика !Повръща ми се вече от Украйна и укронацита ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
11 rate up comment rate down comment 8
Анонимен Антинацист
преди 8 месеца
Браво и поздравления на комисията за смелото и справедливо решение! Тези нацисти и фашисти от Украйна, САЩ и ЕС трябва да бъдат жестоко наказани за Дяволските си деяния които причиняват над 50 години!!! Бъдете сигурни, че много скоро Украйна отново ще бъде една територия от Русия, а САЩ ще бъдат изпепелени и заличени завинаги!!! Сигнализирай за неуместен коментар