Стоилов избухна: Каза кой има решаващата дума за "Левски" и за замазаните проблеми

"Финансовата година лесно се проверява - около 5-6 милиона печалба", заяви Мъри

08.04.2023 | 22:43 Редактор: Искра Ангелова

Дали ще продължа да работя в "Левски"? Отговорът ми е не. Това, което ме притеснява, е начинът на управление и решенията, които се взеха. Футболен клуб "Левски", който заварихме, беше фалирал във всяко едно естество. Беше фалирал и откъм подкрепа, нямаше тази масовост. Това заяви Станимир Стоилов на своята пресконференция.

"За година и половина има прогрес в три направления - феновете, това следване на клуб, отбор, играчи, ръководители, мога да сложа оценка 6+. Второто - финансовата страна, много лесно можем да видим нещата, защото клубът е с около 6 милиона приход, и там оценката ми е 6, третото - бяхме под дъното, губихме от отбори, които ги няма и като съществуване. След толкова години чакане и изръсени милиарди - нямахме титла, спечелихме Купата и то в какви мачове, напълно заслужено. Това е стилът, който опитваме да налагаме и да променяме", поясни той.

"Имахме дълга серия без победа с ЦСКА, два ги победихме, два завършихме наравно без да допуснем гол, "Лудогорец" не ни надигра нито веднъж. Имахме знаменити европейски вечери. Футболният Господ ни наказа точно в мача с "Хамрун". Отстранихме ПАОК, който едва ли скоро български отбор ще може да го отстрани, след това имахме една негативна серия, резултатите бягаха от нереализирането на ситуациите", подчерта Стоилов.

"Виждам привържениците с каква любов и какво уважение се отнасят с мен и към клуба. Единственото, с което мога да им отговоря, е честността и работата. Тази любов, ако прескачам и се правя, че не виждам и правя компромиси с работата и "Левски", има опасност да се превърне в негативизъм. Ако работя в друг клуб, а не в "Левски", щях да се занимавам само с треньорски неща. Дойдохме да спасим клуба", допълни той.

"Другата основна причина е недостатъчната усмивка на старши треньора, когато идваше на "Герена". Това си беше мой проблем и моя грешка. Търпях тези ситуации и не взех решението по-рано - крайната ми оценка е 4 или 4+. Такава оценка и работа на платени служители като нас, взехме отбор на кален път, вече е на главен, не е на магистралата. Ако бяхме в Англия, на тази работа изпълнителният директор и треньорът щяха да получат нови договори", отсече Стоилов.

"Клубът винаги трябва да се развива в положителна насока. Казах две условия преди време - любовта на хората и да виждам правилно управление на "Левски". Другото е замазване на проблемите, които ще те ударят след време. Също не съм доволен, че спонсорът има доминираща роля във вземането на решения в клуба. Преди повече от година имах среща с Иво Ивков, Мило Борисов, Наско Сираков и Лъчезар Петров. Тогава казах, че ще имаме проблеми, ако продължаваме по този начин и че "Левски" не е като всеки друг клуб. Говорих час и половина и може би ми се смееха, и ме пренебрегнаха. След това не идвах щастлив на тренировките, защото имаше скандали в клуба", добави още той.

"Една рана, когато не я затвориш, гнои. Безброй напрежение между изпълнителния директор и генералния спонсор. Получаваме вноски по договор и даже напред, но накрая на миналата година си изчистихме всички вноски. Дойде голямо напрежение. Бяха всекидневни скандали. Първото напрежение направи Ивков, защото имаше договор, който бе подписан преди нашето идване. По правилата на УЕФА нямат право да доминират в управлението на клуба (от спонсора). За да си спонсор, трябва да си благороден. Имат договор за 10% от всички приходи. Изпълнителният директор и аз трябваше да заплашваме, че ще си тръгнем. Той успя да махне от десетте процента от даренията на феновете. Това щеше да е безумие. До ден днешен билети, приходи от магазин и така нататък, си остават. Тези пари са фактурирани. Те казаха, че няма да си ги искат, но и г-н Божков и Хубчев нямаше да ги искат. Дано ги предизвикам сега да ги изчистят", поясни Мъри Стоилов.

"Другата тема, която се правя, че не чувам и не виждам. При трансфера на Роналдо се казва, че това е подарък на Мъри Стоилов. Този футболист ще остане и сега, не е подарък за Мъри Стоилов, а ще получат 10% лихва и бъдещ трансфер, това ако е подарък... Собственикът трябваше да се намеси по-рано. Не виждам голяма причина изпълнителният директор да бъде уволнен. Работещите хора грешат. Работили сме в изключително тежка атмосфера. Имах чувството, че в момента, в който издърпахме това, вече бяхме ненужни. Беше така ситуация и при предишния престой. Опитваха да ме убеждават да поема клуба сам, а между ръководните фактори се усмихваха и беше цветя и рози. Махнаха Ивков, следващият щях да съм аз. Представителят на феновете - Петър Ганев, не съм го познавал, нищо че е от моя град и са го уволнили, защото е похвалил работата на изпълнителния директор. И аз съм доволен от него, значи, и аз трябва да бъда уволнен", коментира още треньорът.

"Предлагаха ми да водя още един мач и след това да си тръгна, това е върхът на продължението, щом съм треньор за един мач. Днес се обадих на спонсорите, за да разберат от мен, а не от медиите. Предложиха ми да остана на лятото. Казах му: "Мислих, че ще ми предложите 3 години договор, вие 2 месеца ми давате. Много щедро, шегувах се, разбира се", лаконичен бе Мъри.

"Няма да участвам в заробването на "Левски". Очаквам следващите глупости да се случат между фенските фракции. Трябва да има обединение. Не дойдох за разединение. Вчера имах разговор със Сираков заради любовта на феновете, на който поставих две условия - при подмяна на УС да има доминираща квота футболният клуб и второто - да продължим в същия екип с Ивков, да се даде срок шест месеца или една година, да се поставят конкретни цели и ако ги приемем и не ги изпълним, сами да си тръгнем. Ако на висшето ръководство им трябват слуги, няма да бъде с моето наблюдение", категоричен бе той.

"Оставям един клуб, който след два месеца ще направи голяма печалба от 2-3 милиона от спортна екипировка. Оставяме футболисти, които бяха 0 лева, а сега са с огромна цена - спорим дали са четири или пет милиона. Да не звучи нагло, мисля, че играем най-добрия футбол в България. Цяла България да се обединят, няма да имат 6500 членски карти", подчерта специалистът.

И поясни, че спортно-технически не е имал проблеми.

"Никой не ми е пречил. Със Сираков във футболното направление сме гледали винаги в една посока. Проблемите в управлението винаги влияят във футболната част. Трябваше да се плати дребна сума, за да се вземе един играч, казаха, че няма пари и приключихме, не успяхме да седнем на една маса.  Аз лично смятам, че решението за махането на изпълнителния директор, Сираков взе под влиянието на спонсора, макар да твърди, че не е така. Няма сила на света, която да ме убеди, че това не е така. Явно не искаше да работим заедно. С отлагането и бездействието не могат да се решат проблемите. Това е моят отбор - Левски. ", добави Мъри Стоилов.

"Отказвам се от финанси, които трябваше да преминат в моята сметка. Тези пари ще останат в клуба. За някои много, за някои малко - всички пари, които съм изкарал, са повече от бюджетите на клуба. Тази година 2022 е абсолютно показателна за това нещо. Няма клуб, който съм оставил на минус. Всички казват, че който плаща, поръчва музиката. Музиката се поръчва в чалготеката, в "Левски" - не. Във футбола не може да се поръчва. Задължително е клубът догодина да е в първата тройка. Сам щях да освободя треньорския пост, ако догодина не сме в борбата за титлата", откровен бе той.