Пенев с остри думи срещу ВАР: Не може да продължава така, ощетяваме футбола

Треньорът на ЦСКА 1948 смята, че те взимат много повече решения от реферите на терена

21.10.2022 | 15:54 Редактор: Теодора Патронова

Треньорът на ЦСКА 1948 Любослав Пенев продължава с гневните си реакции срещу системата за видеопомощ в полза на съдиите (ВАР), като това му мнение не се променя вече седмици. Бившият централен нападател смята, че хората от ВАР-стаичката (която той нарича "катафалка", тъй като погребвала труда на играчите) взимат много повече решения от реферите на терена. Дори предположи, че един момент роботи могат да излязат на терена и да ръководят мачовете. Пенев смята, че прекаленото накъсване на играта, спиране, забавяне е феномен у нас, какъвто няма никъде другаде по света.

"Защо са ми тези съдии, ако се опираме на изкуствения интелект? Ние постоянно накъсваме играта за неща, за които в Европа не се спира изобщо. За какво са ми на терена тези тримата съдии плюс четвъртия? Тогава нека да сложим 3-4 робота и да им се диктува от катафалката. Роботите вероятно ще бъдат и глухи за нас треньорите, когато им подвикваме от страничната линия", започна гневен Пенев.

"От това постоянно накъсване с ВАР всички губят – и играчите, и ние треньорите, и зрителите. Такова спиране и прекъсване на играта, няма никъде. Повече от половината ситуации, в които се намесват, не са за спиране. В голямата част от ситуациите, решенията трябва да се взимат от съдиите на терена, а за една малка част дето сме несигурни, тогава нека има намеса. А сега ВАР е основно действащо лице. Не може да продължава така. Ощетяваме футбола и то много", изтъкна той.

Пенев беше попитан дали е наясно неговият отбор колко е ощетен от съдийски грешки до момента, тъй като много треньори обясняват как техните отбори постоянно търпят такива щети.

"Имаме си ние статистика за ощетени и какво сме, но не е момента. Къде сме ощетени, къде ние сме се ощетили сами. В офиса ми е, но понеже е свързано с това съдийство, също така и други хора обръщат внимание на съдийството и на този вълшебен ВАР, който ръководи мачовете. Много време се губи за проверка от ВАР-съдиите. Но не съм сигурен дали това време е за това. Може да се губи времето за телефонни обаждания, за да се получат инструкциите. Едно време съдиите взимаха решенията, а сега само с ВАР се оправдаваме. Но за съжаление ВАР греши повече от нас нормалните хора", каза Пенев.

"Ние търсим максимален успех във всеки един мач. Те са наясно, футболистите ни, че търсим винаги най-добро представяне, че гоним високи цели. Искаме да играят на добро ниво. Да не са под възможностите си, това е отборен спорт и това е важно за крайния резултат. Има моменти, в които едно неправилно решение, може да доведе до загуба", смята той.

Снимка: Lap.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК