Хаос и редица проблеми стотина дни преди началото на Световното по футбол в Катар

Желанието на Катар да излъска имиджа си с помощта на спорта

15.08.2022 | 17:13 Редактор: Тодор Петров
Хаос и редица проблеми стотина дни преди началото на Световното по футбол в Катар

Остават само стотина дни до Световното първенство по футбол в Катар. Новите стадиони за Световното първенство по футбол ще блестят, а сградите в Доха ще светят в различни цветове. ФИФА ще получи спектакъла, а Катар - вниманието, за което копнее. Отборът на домакините може да изиграе първия си мач дори ден по рано - на 20 ноември. 

Катар срещу Еквадор по време на праймтайма - милиони по света ще проследят срещата. Все пак това е Световното първенство по футбол - “най-великото шоу на света”. ФИФА размести програмата 3 месеца и половина преди началото на турнира.

В Западния свят имаме собствена, донякъде романтична гледна точка. Гледането на мачове на открито обикновено не се случва по времето на коледните базари. Но досадната дискусия за "Зимното Световно първенство", която се води в Европа, не засяга същността на проблема, пише DW.

Премиерата е белязана от скептицизъм. Не само заради корупцията при избора на домакин, заради желанието на Катар да излъска имиджа си с помощта на спорта или заради тежката ситуация на мигрантите в емирството, за която алармират от “Амнести Интернешънъл”. Но също и заради неуредиците в организацията на Световното първенство, които стават все по-забележими.

Много от феновете, които вече са си закупили билети, все още не знаят къде могат да нощуват. Според ФИФА са осигурени 100 000 стаи - не само в хотели, но и на по-нетрадиционни места като палаткови лагери и круизни кораби. Но тъкмо по времето на груповата фаза, за която пристигат феновете на всичките 32 отбора, се очакват три пъти повече посетители.

Ентусиазъм за бойкот няма. Има отделни инициативи сред феновете в Европа, но сред националните отбори цари единодушие: отиваме там и играем турнира докрай, за да се чува името ни. Европейските асоциации обявиха намерението си да координират протестни действия в защита на човешките права в Катар. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК