Международният ден на младежта с фокус върху спортните събития

Олимпийската шампионка от Пекин Румяна Нейкова запозна младите с красотата на гребането

12.08.2021 | 19:55 Редактор: Юлия Христова

За поредна година София чества международния ден на младежта. По случай празника Столичната община организира многобройни събития. Фокус на инициативата са младите хора и спортът.

Даниел и Стефан са състезатели по калистеника. Ако се чудите какво е това - огледайте се в кварталната градинка и може да ги видите как се набират на лост. А в деня на младежта двамата проведоха демонстрация по калистеника с приятели от техния спортен клуб.

"Представлява тренировка със собствено тегло. Това е главната идея на калистениката. Всичко си го учиш сам, подготвяш се сам за състезания. Изцяло самоук спорт е", каза състезателят по калистеника Стефан Ротеев.

На другия край на София, олимпийската шампионка от Пекин Румяна Нейкова запозна младите с красотата на гребния спорт.

"Той е един прекрасен спорт, сред природата, слънце, въздух, вода. Аз мисля, че ние като родители, защото и аз съм родител, трябва да се замислим за това, какво правим за здравето на нашите деца, а спортът е здраве", посочи тя.

Освен спортни събития, младите хора на София имаха възможност да посетят столичните музеи напълно безплатно и дори и да поговорят със специалист за своето психично здраве на пейка в парка. 

"Могат съвсем анонимно да зададат въпроси, които ги вълнуват, за сексуално образование, превенция, всичко свързано със здравното образование", заяви главният експерт в дирекция "Спорт и младежки дейности" на Столичната община Мария Георгиева.

А по случай празника, атлетите отправиха пожелания към младежите на България.

"На този специален ден на всички млади хора бих пожелала да намерят своя спорт, да го практикуват, защото няма по-хубаво усещане от умората от спорт, а не от умората да седиш пред плейстейшъна и да играеш на телефона", допълни Нейкова. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК