Защо Европейското първенство ще се проведе в 11 различни града?

В серия от 27 поредни мача без загуба Италия излиза срещу Турция

11.06.2021 | 20:18 Редактор: Искра Ангелова

След пет години чакане - Европейското първенство по футбол стартира тази вечер. Началото поставят Италия и Турция от 22:00 часа в Рим.

Както е известно, първенството трябваше да се проведе миналата година. Заради усложнената обстановка на Стария континент, породена от пандемията от Ковид-19, се наложи шампионатът да бъде отложен с една година.

За пръв път в историята ще гледаме европейско първенство, което ще се проведе в цели 11 различни града.  По този начин от УЕФА решиха да отбележат 60-годишнината от първия шампионат  през 1960 година във Франция. 

Другата добра новина е, че макар не при пълен капацитет, на стадионите ще присъства публика. А началото поставят Турция и Италия. "Адзурите" са големият фаворит в този двубой по няколко причини. Първо те ще играят у дома на добре познатия си стадион "Олимпико".  

Освен това възпитаниците на Роберто Манчини са в убийствена форма от 27 поредни мача без загуба и 8 поредни победи без допуснат гол. Не на последно място идва и по-големият опит. Италия е четирикратен световен шампион, освен това има и една европейска титла от 1968 година, и  още два еврофинала, които загуби през 2000 и през 2012 година.

Турция обаче е изключително сериозен съперник, който не е за подценяване. Макар да са с една от най-младите селекции на първенството със средна възраст от 25 години, южните ни съседи са отбор, който може да обърка сметките на всеки. Те също показаха добра форма преди началото на шампионата с 6 мача без загуба, като през това време записаха впечатляващи победи с 4:2 над Нидерландия и 3:0 като гост на Норвегия. 

Вижте повече във видеото.  

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК