След пълен обрат срещу Надал - Циципас се класира за полуфинала в Мелбърн

Следващият опонент на гръцкия тенисист ще бъде Даниил Медведев

17.02.2021 | 15:13 Редактор: Искра Ангелова

Петият поставен Стефанос Циципас за втори път се класира на на полуфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Гръцкият състезател направи обрат срещу втория в схемата Рафаел Надал от 0-2 и го победи след 3:6, 2:6, 7:6(4), 6:4, 6:4 след 4 часа игра на "Род Лейвър Арина" в Мелбърн.

Циципас стана едва третия тенисист, успял да победи Рафа Надал, след като е загубил първите два сета. До момента единствено Федерер и Фонини бяха стигали до подобен обрат срещу Матадора.

Четвъртфиналната битка по нищо не предвещаваше подобна развръзка. В първите два сета Рафа доминираше тотално и направи общо три пробива - един в първата и два във втората част. Надал не даде нито една възможност на Циципас да стигне до брейкбол и за по-малко от час поведе с 6:3, 6:2.

В третия сет гръкът най-накрая се отърси от напрежението и започна да взима подаванията си с лекота. Надал отново не допусна точка за пробив и тайбрекът трябваше да определи дали мачът ще продължи. След 7:4 Циципас вкара срещата в четвърти сет.

В него Надал започна да допуска колебания, а пред Циципас се разкриха първите възможности за пробив. Надал успя да отрази три, но все пак при четвъртата Циципас стигна до брейк и затвори сета с 6:4. 

Решителният пети сет премина при добри сервиси и от двамата. В 11-ия гейм обаче гръцкият тенисист направи пробив на 0, след което три третия си мачбол можеше да ликува с крайния успех.

В преследване на своя първи финал от Големия шлем Циципас ще срещне Даниил Медведев, който категорично победи в три сета Рубльов.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК