Популярен спорт ли е голфът сред жените?

Това е спорт, който изисква добра концентрация и психическа устойчивост

18.02.2021 | 10:30 Редактор: Искра Ангелова
Популярен спорт ли е голфът сред жените?

Голфът е спорт, който се свързва предимно с мъжете, като на запад това може да е значително по-популярен спорт, но и у нас всеки е чувал за Тайгър Уудс. Едва ли някой обаче може да назове женско име в голфа, включително и тези, които не го намират за скучен спорт. Всъщност женският голф бележи началото си още през 1550 година, когато шотландската кралица поръчва да бъде построено голф игрище, а след това този спорт започва рязко да трупа популярност първо Шотландия, а след това и в цяла Великобритания.

Не след дълго обаче по една или друга причина, женският интерес към голфа притихва и то за няколко века, когато през 1867 година е създадена първата женска голф организация, а не след дълго се провежда и първото първенство по голф за жени. През 1938 година пък се разгръща нова страница в женския голф, след като за първи път жена се включва в изцяло мъжки турнир по голф.

В наши дни, през годината има пет големи женски шампионата, като три от тях са в САЩ, един във Великобритания и един във Франция. Годината започва с надпреварата в Калифорния, която е през месец март и завършва през септември, когато шампионатът на Франция. Както и при тениса пък, тук също се използва наименованието "Голям шлем", за състезателките, които успеят да спечелят трофей от всяка една надпревара. Все повече млади дами се вълнуват от голфа, което предрича светло бъдеще за него.

Очевидно и женският голф има достатъчно привърженици, щом той попада в портфолиото на редица букмейкъри. У нас на голф може да се залага в сайта на winbet България, като на разположение са както мъжки, така и женски надпревари. В зависимост от турнирите и букмейкърите, пазарите за голф могат да се различават, но най-често ще може да откриете опции за залози на шампион в турнира, финиширали в топ пет, водач след първия рунд, печеливша разлика, топ десет финиширали, както и топ играч от дадена държава.

Няма как обаче без да сте запознати добре със този спорт да се впуснете в залози. Специалистите препоръчват да обърнете внимание на няколко основни детайла преди да направите залог. Трябва да се знае, че специално женският голф е доста непредвидим и много често не предварителните фаворити са тези, които празнуват в края на надпреварата.

Това пък ви дава по-добри възможности за уцелване на висок коефициент. Терените при отделните турнири се различават и отново както при тениса, някои състезатели са по-силни на един турнир, а други на друг. Под внимание може да се вземат и климатичните условия, които по същия принцип могат да бъдат подходящи за някои и неподходящи за други.

Голфът е спорт, който изисква добра концентрация и психическа устойчивост, така че ако по една или друга причина някои от състезателите не се намира в оптимално състояние на духа, то дори той да е сред фаворитите, едва ли ще успее да се представи на ниво. Хвърляйте по едно око дори и на личния живот на голфърите. Неведнъж се е случвало някой от играчите да има несполуки в живота, които да се отразят негативно на играта му.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК