Григор Димитров - радост за сънародниците ни в Австралия

Българите на континента от години посещават мачовете на първата ни ракета

15.02.2021 | 19:54 Редактор: Никола Симеонов

Часове остават до мача на Григор Димитров с руснака Аслан Карацев от четвъртфиналите на "Аустрелиан Опън". 27-годишният Карацев се превърна в голямата сензация на Australian Open. Срещата му с българския номер 1 ще бъде проследена с развети български флагове в домовете на сънародниците ни в цяла Австралия.

Така българите там изгледаха и последния мач на Гришо с Доминик Тийм, тъй като от три дни австралийският щат Виктория е под карантина. Макар и без публика, Григор Димитров носи българските символи всеки път на корта. 

"Той обича българската публика, радва се, след всеки мач идва да разписва, хвърлял си е ракетата, хвърлял си е фланелката" каза Явор Константинов, българин, който живее в Мелбърн от 20 години - 10 от тях е гледал първата ни ракета на живо.

"Оттогава насам не сме пропускали. Не само аз, цяла група на Григор и тенис фенове. Има хора, които са посещавали турнира от 2005 година. Ние нямаме често посещение от български спортисти и Григор е една приятна ежегодна традиция. Но това е скъпо удоволствие - при последния му мач билетът беше 155 долара", споделя Константинов.

В Австралия сега е лято, а за сънародниците ни този турнир е истински празник. Дългогодишният журналист от българската редакция на австралийското радио SBS Фили Ладжман споделя, че емоцията не намалява. 

"Някои от мачовете на Григор Димитров бяха с публика само от българи. Докато за другите участници нямаше публика. Беше много трогателно да се види, че хората със знамената аплодират Григор и беше много приятно. Много се вълнуваме и ако ме питате дали тази емоция се изпарява - не. Дава надежди за по-добро представяне.", каза Ладжман. 

Тя е впечатлена от тенис звездата ни. 

"Гришо след мачовете е много дружелюбен, изключително разговорлив", добави журналистът. 

Тя е категорична, че Григор вдъхновява много българи. Но погледите сега са насочени и към новата половинка на Гришо - рускинята Лолита Османова. Тя е с него на всичките му мачове. 

"Тя седи недалеч от нас. На резервираните седалки за неговите треньори", допълни Явор Константинов. 

Двамата споделиха с феновете си и целувка помежду си.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК