И големите клубове не са защитени от кризата

Пандемията нанесе колосални щети на футболната индустрия

04.01.2021 | 15:32 Редактор: Ралица Братанова
И големите клубове не са защитени от кризата

Световната здравна криза нанесе колосални щети на футболната индустрия, като всички клубове по света - големи или малки, понесоха загуби. Доста от грандовете в Европа обаче успяха поне на този етап да задържат нивото си или да не регистрират твърде сериозно отстъпление.

Има обаче отбори с история и успехи, които по средата на сезон 2020/21 се намират в незавидно състояние, а това далеч не се дължи само на удара, нанесен от пандемията.

Ще свърши ли скоро кошмарът за "Арсенал"?

“Артилеристите” продължават да летят неудържимо по нанадолнището. Отборът, който в 20 поредни години неизменно завършваше в Топ 4 (в периода 1997-2016), посреща 2021 г. по-близо до зоната на изпадащите, отколкото до квотите за Шампионска лига.

Това подсказват и коефициентите на bwin за крайното класиране на тима от Северен Лондон. Ставката за присъствие на "Арсенал" сред последните три в края на кампанията е по-ниска от тази за място сред първите 4.

Всъщност и двата сценария са малко вероятни, въпреки че на Острова вече пуснаха анкети дали очакват “артилеристите” да изпаднат, а изненадващо голям брой запитани отговориха утвърдително. Ако не подобри представянето си във втората половина на сезона, дори и осмата позиция от миналото първенство може да се окаже недостижима цел за "Арсенал".

Хаосът продължава да владее "Валенсия"

През този сезон в битката за призовите места и за класиране в Европа е малко вероятно да присъства едно често срещано име в горната част на таблицата. "Валенсия" продължава да се лута, като продаде най-конвертируемите си играчи, без да привлече техни заместници. С младия си отбор “прилепите” успяха да надиграят сензационно "Реал" (Мадрид) с 4:1 и да отмъкнат точка от “Камп Ноу”. От друга страна обаче "Валенсия" спечели само 3 от първите си 15 мача в Ла Лига и в началото на 2021 г. се намира значително по-близо до зоната на изпадащите, отколкото до каквато и да е реална перспектива за завръщане в евротурнирите. А говорим за клуб, който съвсем неотдавна, в началото на този век, игра два финала в Шампионската лига и спечели трофея в Лига Европа (тогава Купата на УЕФА).

Кризите при успешни клубове не са рядкост в Германия

Това, на което ставаме свидетели в Англия с "Арсенал" и в Испания с "Валенсия", може да се каже и за "Фиорентина" в Италия. “Виолетовите” все пак нямат успехите на другите два клуба, пък и предколедно победиха "Ювентус" в Торино с 3:0. А в Бундеслигата слабите периоди при традиционните клубове с големи успехи се случват постоянно.

Сега е ред на "Шалке 04". “Кралскосините” изпратиха старата година на последно място в таблицата. При това отборът от Гелзенкирхен, който само през последните 10 години 4 пъти участва в групите на Шампионската лига (а през 1997 г. спечели Купата на УЕФА), не успя да спечели нито един от първите си 13 мача, като загуби 9 от тях.

Тежки периоди наскоро изживяха и отбори като "Щутгарт" и "Вердер". А в момента носителят на Купата на европейските шампиони от 1983 г. "Хамбургер" играе във втория ешелон, докато 4-кратният шампион на Германия "Кайзерслаутерн" пропадна до Трета лига! Големите клубове не са застраховани от тежки кризи, а настоящият сезон дава достатъчно примери в тази посока на разсъждения.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК