Хаосът с евроквотите във Франция се задълбочава

Има и опция да се зачете подреждането на отборите на базата на класирането след първия полусезон

30.04.2020 | 16:46 Редактор: Юлия Христова
Хаосът с евроквотите във Франция се задълбочава

Шефът на френската футболна федерация Ноел льо Грае потвърди окончателното спиране на сезон 2019/20, но остават отворени много тежки спорове около крайното класиране, които тепърва трябва да бъдат разрешени. Заради разпространението на коронавируса кампанията в Лига 1 и Лига 2 няма да бъде доиграна, след като правителството взе решение да удължи забраната за масови прояви поне до началото на септември.

"Лига 1 и Лига 2 са завършени, както и първенството при жените. За евротурнирите ще гледаме моментното класиране. Имаме огромно желание да проведем поне финала за Купата на Франция между Сент Етиен и ПСЖ в началото на август на празни трибуни, но в същото време УЕФА ни натиска със сроковете, в които трябва да обявим списъка с евроучастниците. Планираме новият сезон да започне през септември, но засега не можем да си правим никакви сметки със сигурност. От Лига 1 изпадат два отбора - Тулуза и Амиен, а влизат Лориен и Ланс от Лига 2“, обяви Льо Грае, цитиран от Тема спорт.

Плейоф за изпадане и промоция в елита няма как да се проведе, от което ще пострада третият в Лига 2 – Аячо, а Ним (18-и в Лига 1) ще се спаси. Френските медии пишат, че има няколко варианта за крайното класиране. Най-голям е хаосът за евроквотите. При всички положения ПСЖ и Марсилия влизат директно в групите на Шампионската лига през следващия сезон (2020/21), а Рен ще играе квалификации за най-престижния турнир. Сигурна квота за Лига Европа има само Лил, докато останалите две места за тази надпревара са висящи (за тях претендират 4 клуба).

На пръв поглед квотите трябва да бъдат заети от Реймс и Ница, които завършиха съответно на пето и шесто място. Проблемът е, че 28-ият кръг в Лига 1 остана недовършен (не се игра мачът ПСЖ - Страсбург). При това положение федерацията може да се принуди да официализира таблицата след последния изцяло изигран кръг (тоест 27-ия). Така местата за Лига Европа ще отидат в Лион и Монпелие, а Реймс и Ница ще останат без визи за надпреварите на Стария континент.

Има и опция, която обаче е най-малко вероятна - да се зачете подреждането на отборите на базата на класирането след първия полусезон. Тогава в Лига Европа освен Лил влизат Реймс и Нант. Ако пък все пак бъде намерен вариант да се изиграе финалът за Купата на Франция и Сент Етиен го спечели (срещу ПСЖ), тогава зелените ще отидат в Лига Европа за сметка на шестия в класирането на Лига 1.

УЕФА отказа да коментира ситуацията във Франция, където футболните мачове няма да бъдат подновени. Ситуацията е специфична за ПСЖ и Лион, които няма да играят вътрешни мачове, но все още не са отпаднали от старото издание на евротурнирите. Столичани чакат четвъртфинал в ШЛ, след като отстраниха Борусия Дортмунд и се класираха за Топ 8. Хлапетата пък имат аванс срещу Ювентус (1:0) след първия осминафинал.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК