Световен шампион във време на криза

Теодор Кабакчиев спечели историческа първа титла в Световния Ендуро шампионат

18.03.2020 | 12:37 Редактор: Наталия Тотева
Световен шампион във време на криза

Теодор Кабакчиев спечели историческа първа титла за България в Световния Супер Ендуро шампионат. Това се случи,  след като Международната федерация по мотоциклетизъм  отмени последния кръг в Полша заради разразилата се пандемия Ковид-19, която обхвана целия свят.

Победата на Тео стана ясна вчера, след като от Федерацията написаха в официално изявление следното:

"Заради разрастващата се епидемия от коронавирус и рестрикциите за пътуване по цял свят, ФИМ, промоутърът ABC Communications и Полската мотоциклетна федерация (ПЗМ) обявяват със съжаление, че не е възможно да бъде намерена атлернативна дата за последния кръг в Лодз. Това означава, че Световният Супер Ендуро шампионат трябва да бъде прекратен преждевременно. В резултат на всичко това, четвъртият кръг в Будапеща на 1-и февруари ще бъде считан за последен за генералното класиране. Така Били Болт (Великобритания, Хускварна) е световен шампион в клас "Престиж", а Теодор Кабакчиев (България, КТМ) - в клас "Джуниър.

Какво сподели за победата си и за разразилата се в целия свят ситуация Теодор Кабакчиев, вижте в интервюто му пред Божила Симова:

Тео, преди точно един месец ти обеща на екипа на Bulgaria ON AIR интервю,  след като се завърнеш от Полша. И, въпреки ситуацията с коронавируса,  която в момента е обхванала целия свят, ти изпълни обещанието си, макар в момента да нямаме възможност да те заснемем. Честито за победата!

T. Кабакчиев: Да, ситуацията е такава навсякъде, ще се съобразяваме. Благодаря!

На 14 март ти трябваше да участваш в последния кръг от сериите в  Лодс, Полша, след като водеше класирането. Какво точно се случи, след като състезанието беше отменено наред с всички подобни мероприятия в целия свят?

T. Кабакчиев : Взеха временното класиране за генерално като реално се елиминира последния несъстоял се кръг. За мен беше шок, защото се бях подготвил много добре и бях готов да довърша започнатото с пълна сила и увереност. Формата ми беше отлична, имах самочувствието да доминирам и на последния кръг.

Имаше ли притеснения какво ще се случи след като светът обяви бедствено положение, а вашите подготовки изискват месеци за тренировки ?

T. Кабакчиев : Имаше колебливост, тъй като в ситуация като тази не могат да се правят планове. Също тренировките се прекъсват, защото,  за да стигна до трасето, трябва да изляза от вкъщи и да тръгна с буса към трасето. В момента това не е разрешено.

Как реагира като ти съобщиха, че си световен шампион?

T. Кабакчиев : Очаквах го. Подготовката ми продължи половин година като през този период тренирах жестоко и бях изключително целеустремен. Бях вложил цялата си енергия върху прогреса и визуализацията на световната титла не ми беше чужда. Необичайно реагираха емоциите ми. В нормални времена получаваш титлата на трасето, където са всички фенове, отборът и винаги съм си представял, че ще споделя този миг с тях. А сега.. под карантина, малко ми е странно. :D

Накъде ще продължиш след като животът се нормализира ?

T. Кабакчиев : Ще продължа със стремежа си да се развивам, за мен това е ключово.

Испания е една от най-потърпевшите държави от коронаворуса? Какви мерки взеха хората в мотосредата, където се подготвяше?

T. Кабакчиев : Прибрах се от Испания на 14-ти март. Дотогава не мога да кажа, че се усещаше нещо необичайно. Разбира се, медиите и телевизиите обръщаха голямо внимание върху коронавируса. Аз и хората около мен бяхме прекалено фокусирани върху целта си и нямахме време да мислим за вируси, докато това не ни засегна пряко като отмениха състезанието.

Как изглеждаше Испания в последния един месец през твоите очи?

T. Кабакчиев : Всичко си беше нормално, както казах аз имах ясно дефинирана цел и нямах време да се обременявам с излишни психически дистрактори, телевизия не гледам, така че до последно не си ангажирах ума. Винаги съм си спазвал добра хигиена и навици, така че не виждах смисъл защо трябва да се притеснявам за нещо, преди да се е случило.

Какво правиш в момента, когато целият свят е затворен, липсва ли ти карането?

T. Кабакчиев : Дойдох си в родното ми градче - Габрово, където имаме къща близо до гората. Прекарвам време с близки хора, разхождам се из двора и си правя разни упражнения. Вчера записах и видео как карам на задна гума в гаража, скоро ще го пусна в социалните мрежи, общо взето си намирам забавления.

Много хора в мото средите не се чувстват добре, защото официалното Мото откриване се отлага. Същевременно в социалните мрежи се появяват много снимки за карания по групички. Какво ще кажеш на тези хора, много от които, твои фенове?

"Всеки сам има глава на раменете си. Няма лошо да си намират забавления, не трябва да има място за депресия, но мисля че груповите излизания трябва да изчакат. Аз лично съм избрал да не се срещам с много хора, избягвам бабите и дядовците ми, тъй като възрастните хора са най-лабилни. Смятам, че се всява малко повече паника от необходимото и хората трябва да бъдат по-спокойни и борбени", посочи още Кабакчиев.

Вижте и интервюто на Теодор Кабакчиев, което той даде пред екипа на Bulgaria ON AIR, един месец по-рано.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК