От сън спести, бонбон хапни... Би ли?

Липсата на сън увеличава риска от затлъстяване

02.03.2016 | 11:54 Редактор: Луиза Божинова
От сън спести, бонбон хапни... Би ли?

Липсата на сън може да предизвика глад, подобен на глада, изпитван след употреба на алкохол или наркотици. Недоспалите хора са по-склонни да посягат към чипса, бисквитите и сладкишите, отколкото към здравословни храни. Това показва изследване на екип американски учени, цитирани от  The Guardian.

Изследователите направили специално проучване, с което открили, че недостигът на сън променя химични вещества в мозъка подобно на предизвикващите глад съставки в канабиса. 

След няколко нощи на недоспиване доброволците, които са участвали в експеримента, са посягали по-често към храни, съдържащи повече калории и мазнини в сравнение с участниците, които са спали добре през същия период. Ерин Хенлън от Чикагския университет - ръководител на изследването, обяснява, че когато са били недоспали, доброволците са се затруднявали да се въздържат от закуски между основните хранения, дори без да са гладни.

Това е поредното доказателство, че липсата на сън увеличава риска от затлъстяване, но причините са сложни и неясни. Липсата на сън въздейства на хормоните, които регулират апетита и усещането за ситост. Хората, които спят по-малко, имат повече време за хранене и наред с това може да се твърде изморени, за да спортуват. Този порочен кръг се затваря още по-плътно, като добавим факта, че затлъстяването може да доведе до дихателни проблеми, които нарушават съня. 

По време на експериментите Хенлън и колегите й са наблюдавали нивата на веществата липтин, което дава сигнал за ситост при хранене, и грелин, което стимулира апетита.

Предишни проучвания доказват, че липсата на сън се съпътства от ниски нива на лептин и високи нива на грелин. Хенлън е насочила вниманието си и към химикали, наречени ендоканабиноиди. Тя е открила, че при недоспиване доброволците имат по-високи нива на ендоканабиноид 2-AG - вещество, свързано с удоволствието при консумация на храна, особено на сладки или солени продукти с високо съдържание на мазнини.

"Знаем, че марихуаната активира ендоканабиноидната система и кара хората да преяждат, дори когато не са гладни," казва Хенлън. "Лишаването от сън може да доведе до преяждане, задействайки същия механизъм," изтъква ученият.