Изпращаме последните дни на 2015г. с метеорен поток и с малка комета

Между 4 и 17 декември ще бъде активен най-атрактивният звездопад Геминиди през есенните и зимните нощи, съобщава БАН

11.12.2015 | 19:35 Редактор: Ирина Георгиева
Изпращаме последните дни на 2015г. с метеорен поток и с малка комета

Ще изпратим последните дни на 2015г. с метеорен поток и с малка комета в небето, съобщава БАН. Между 4 и 17 декември ще бъде активен най-атрактивният "звездопад" Геминиди през есенните и зимните нощи. Той ще достигне своя пик на 14 декември около 20 часа българско време. Близо 120 метеора за час ще могат да се "преброят" при добри метеорологични условия и в отсъствието на Луната. На същата дата Луната ще изгрее в 20:11 ч. за София, с 12% осветен диск (като тънък сърп, млада Луна). Поради това условията за наблюдение ще бъдат добри, прогнозират учените.

Вниманието на мнозина любители на звездното небе е привлечено от Геминидите, защото са ярки метеори, често болиди. Препоръчително е тези, които решат да наблюдават явлението, да излязат при ясно време под открито небе на 14 декември след свечеряване. На тази дата Слънцето ще залезе в 16.53 ч. за София, така че около час и половина по-късно вече ще могат да се провеждат ефективни наблюдения.

С напредването на нощта условията за наблюдение на Геминиди ще се подобряват – съзвездието Близнаци ще се издига и в полунощ то ще бъде на височина около 60° над източния хоризонт. Препоръчително е в началото на нощта наблюдателите да съсредоточат вниманието си повече към източната половина на небето, но когато по-късно радиантът на потока се издигне по-високо, вероятността от поява на метеори ще бъде висока за всяка част от небето.

Счита се, че Геминиди са породени от облаци частици, разхвърляни в космическото пространство от астероида 3200 Фаетон. Това отличава този метеорен поток от останалите популярни такива, като Персеиди, Леониди, Ориониди и др., които се пораждат от метеорни роеве, отделящи се в процеса на разпадане на различни комети.

Още по темата

Кометата C/2013 US10 (Каталина)

Кометата Каталина се наблюдава от нашите географски ширини от 20 ноември 2015 г. до Коледните празници, съобщават от БАН. Тя ще се движи бавно на фона на звездите от съзвездието Дева. Ще се открива ниско над хоризонта в посока изток-югоизток в края на нощите (около 05:30 – 06:00 ч.). Яркостта й се оказа малко по-ниска от предвижданата до неотдавна – сега кометата е от 6 видима звездна величина, което означава, че тя е на границата на възможностите за наблюдение с невъоръжено око. Поради това е препоръчително използването на бинокъл или на малък телескоп. 

До края на годината изгревът на Каталина ще настъпва все по-рано през нощта. Нейната яркост ще расте и поради това условията за наблюдението ѝ ще се подобряват. Най-удобно кометата ще се наблюдава през във втората половина на нощта през януари 2016, когато ще премине през съзвездията Воловар, Ловджийски кучета, Голяма мечка и Дракон. На 15 ноември около 19.17 ч. българско време кометата Каталина премина през перихелия си (т.е. през най-близката до Слънцето точка от своята орбита), на разстояние около 123.1 млн. км от нашата звезда. 

Най-близо до Земята кометата ще бъде на 17 януари 2016г. – на разстояние около 108.4 млн. km. Очакваната яркост на C/2013 US10 тогава е около 5.5-а видима звездна величина, което означава, че в безлунни нощи кометата ще може да се забележи с невъоръжено око, ако наблюденията се извършват от места отдалечени от градски светлини. Разбира се, използването на бинокъл или на зрителна тръба остава препоръчително.

/Снимка: БАН/