Роженската обсерватория събра 12 хиляди евро в интернет за 11 дни

НАО търси 56 000 евро в Indiegogo

05.10.2015 | 06:59
Роженската обсерватория събра 12 хиляди евро в интернет за 11 дни

Обсерваторията на Рожен потърси краудфинансиране в сайта indiеgogo. Целта, която си е поставила е 56 хиляди евро. Досега са събрани 12 725 евро от 400 души.

„Помогнете да спасим най-великия обсерваторен комплекс в Югоизточна Европа, обсерваторията в Рожен, България с три големи телескопа“, пише в страницата на кампанията на НАО от името на проф. д-р Таню Бонев.

Още по темата

НАО Рожен търси финансиране от 24 септември 2015. В момента управителният съвет на БАН е открил процедура за избор на директор на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория.

До края на кампанията за краудфъндинг остават 26 дни.

Обсерваторията може да спре да работи заради дефицита в бюджета на БАН, съобщи агенция Фокус, цитирайки Никола Петров, физик от обсерваторията в Рожен.

През 2015 са нужни 264 хиляди лева за плащане на сметките за ток, ремонт на куполите на телескопите, купуване на генератор за ток при аварийни ситуации, неотложни ремонти по сградите и ремонт на ел.инсталациите, вкл. заземяване, защита против мълнии, подмяна на остарели ел.-табла, написа проф. Бонев в сайта на НАО.

/Корица: комп.графика на НАО в сайта на обсерваторията/