Краудфъндинг отваря пазара на изкуство

Репортаж на Керълайн Хайд, Bloomberg

16.09.2015 | 12:40
Краудфъндинг отваря пазара на изкуство

Краудфъндинг може да финансира следващото ви произведение на изкуството. Това е и новата възможност да го придобиете за колекцията си. Репортаж на Керълайн Хайд, Bloomberg.


Още по темата

Изкуството - инвестиционна възможност за богатите и добре информирани. Но един стартъп се опитва да го направи достъпно за масовата публика чрез краудфъндинг.

"Отваряме пазара за всеки. Всеки може да стане патрон на съвременно изкуство с колкото иска", казва Ирина Туркан, основател на Art:i:Cufate

Просто си изберете произведение и внесете 10 долара. Art:i:Curate вече представлява над 160 автори от 30 страни. Авторите са привлечени от новия модел. Вместо са чакат на галериите, те получават пари много по-бързо, за да финансират работата си.

"Това го прави по-достъпно за всички, които се интересуват от изкуство. Същевременно подкрепя авторите", казва художничката Самин Ахмаджадех.

Като продават дялове, авторите могат да наберат около 40% от стойността на произведението за по-малко от два месеца. Ако произведението се продаде, авторът получава още 30%.

Инвеститорите получават останалите 70% от продажбата, с отчисление за кураторите.

"Галериите обикновено получават 40-50% комисионна от продажната цена. Това е повече от краундфъндинга. Така авторът получава повече, което е чудесно", признава Самин.

Но дали новият модел е заплаха за традиционните галерии?

"От гледна точка на галериите, това отваря хоризонта. Не се чувстваме заплашени от тях, чувстваме ги като допълнение. Мисля, че двата модела могат да работят заедно, в хармония", смята Джереми Епстейн, съосновател на Edel Assanti.

И авторите са съгласни:

"Това са два напълно различни начини - модерният и традиционният. В момента е добре да се поддържат и двата", твърди Самин.

Така че ако събирате картини, сега е шанс да направите първата си инвестиция в изкуство.