Метеорният поток Ориониди ще може да се наблюдава на 21 срещу 22 октомври

Най-доброто време да се наблюдават Орионидите е точно преди изгрев на 22 октомври /четвъртък/

20.10.2015 | 13:52 Редактор: Ирина Георгиева
Метеорният поток Ориониди ще може да се наблюдава на 21 срещу 22 октомври

Ако сте търпеливи и сте готови да жертвате няколко часа сън, ще можете да се насладите на "небесните фойерверки" тази седмица, пише NASA.

Метеорният поток Ориониди се появява всяка година по това време, когато Земята преминава през опашката на Халеевата комета. През 2015г. пикът ще настъпи на 21 октомври срещу 22 октомври.

"Тази година метеорният поток Ориониди вероятно ще бъде по-слабо активен от обичайното. Ще наблюдаваме около десетина матеора на час." - коментира представителят на отдела на NASA за изследване на метеорни тела Бил Кук.

Най-доброто време да се наблюдават Орионидите е точно преди изгрев на 22 октомври /четвъртък/.

Как да наблюдавате потока: настройте алармата няколко часа преди зазоряване, излезте навън и погледнете нагоре по посока на съзвездието Орион. Не е необходимо да имате телескоп, за да видите Орионидите. Може броят на метеорите може да е по-малък тази година, то условията за наблюдение ще бъдат благоприятни, тъй като Луната ще залезе около 2 часа EDT.

Метеорният поток ще може да се наблюдава и в интернет - космическият център Маршал ще излъчва емисия на живо, която ще започне на 21 октомври от 22:00 часа EDT. Тя ще е за хората по Земята, където метеорологичните условия са лоши.

Ще бъдат показани и някои от най-красивите звезди и съзвездия на нощното небе - освен Орионидите, зрителите ще могаъ да видят Сириус, Орион, Близнаци, Телец или планетите Юпитер и Венера. Дори и ако метеорният поток "не струва", то гледането ще си заслужава за останалата част от небето, пише NASA.

Следващият метеорен поток ще бъде този на Леонидите, който ще започне от полунощ на 18 ноември и ще продължи до ранни зори.