Защо се инвестира в комикси

Ерик Чонг, колекционер

20.05.2015 | 11:59
Защо се инвестира в комикси

Комиксите са популярни от 30-те на 20в., но героите им никога не са били по-търсени отколкото днес. Една от причините са филмите по известни комикси, които Холивуд произвежда, смята Market Watch.

На трето място от най-големите бокс офиси в света е Отмъстителите /The Avengers/ по комиксите на Марвъл, донесъл 1.5 млрд долара през 2012 на Buena Vista Studios и The Walt Disney Co. .

Disney плати 4 млрд долара през 2009 за придобиване на Marvel Entertainment, собственикът на Marvel Studios. Сега Disney притежава правата на практически всички супергерои, нарисувани от Marvel от края на 30-те години на 20в., с едно голямо изключение: Спайдърмен.

Columbia Pictures, подразделението на Sony Corp. е платила 7 млрд долара на Marvel през 1999 след като Cannon Films, който купи правата на Спайдърмен в средата на 80-те години банкрутира и правата се върнаха на Marvel.

Друго студио реализира изключително силни резултати от герои на комикси: Warner Bros. и Time Warner Inc. притежават правата върху Батман и Супермен и двамата герои се очаква да се появят заедно на големия екран през март 2016 в Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта /“Batman v. Superman: Dawn of Justice”/ и да донесат още по-големи печалба.

Още по темата

Ришаат Саламат от Bloomberg TV-Хонконг разговаря с един колекционер на комикси. Струва ли си да се инвестира в комикси и трудно ли е да се съхраняват?

 

Ерик Чонг, колекционер на комикси:

Как станах колекционер - баща ми беше художник  на реклами. Той колекционираше винтидж комикси като Конан и малко Батман. Като дете аз израснах с неговите книги. Тогава се влюбих в комиксите, в изкуството на комикса, историята, тайните на супергероите.

Уча се от грешките, от професионалистите. Повечето хора търсят първите издания на новите супергерои. Дали са променили костюмите си. Може би смъртта на супергероите в сериите. И не забравяме, че има някои художници и автори, които са много известни на пазара и човек би могъл да инвестира в техни произведения. Ранни произведения. След като станат известни, комиксите им ще бъдат много скъпи - цени над пазарните.Търсим и т.нар. тайнствен произход на определени герои. Наскоро цените бяха засегнати от холивудските филми като трилогията Батман.

Като инвеститор, в момента следя повече холивудските продукции. Мога само да предполагам кой е най-ценният ми комикс. Обичам комиксите за Walking Dead. 4.83 долара, заради ТВ серии и защото вече е в пети сезон. Цената на комиксите подскочи много. Говорим за оценка към 2800-3000 долара за един брой - като този тук.

Трябва да ги пазя много, в добро състояние. Мога да си позволя да купя по две копия от новоиздадени комикси, за да си чета единия и да прибера другия в колекцията. Но за този Батман от златните времена на поредицата не мога да си позволя да имам по два.

Тези стари комикси обаче са на много лоша хартия, тя се разпада. Всяка година трябва да сменям опаковката, задната корица. Инвестирам много в качеството на опаковката и защитата на комиксите, за да предпазя комиксите. Заради времето и влажността в Сингапур най-доброто, което мога да направя е да запазя това, което притежавам. Но с времето се появява леко влошаване на  качеството - хартията пожълтява.