Компании от Швейцария търсят частично изнасяне на производство у нас

Денис Кнобел, посланик на Швейцария

16.05.2015 | 08:30
Компании от Швейцария търсят частично изнасяне на производство у нас

Компаниите от Швейцария търсят възможност да изнесат част от производството си в други страни, за да компенсират скъпата си валута, каза за Bulgaria On Air посланикът на Швейцария в София Денис Кнобел. Валутният въпрос е проблем за туристическия сектор, призна пред Bulgaria ON AIR посланик Кнобел:

"Затова сме тук днес. Работим повече. Трябва да привличаме туристи, да сме проактивни, да търсим нови пазари. Смятам, че това е нов пазар за нас. Трябва да продаваме и България в Швейцария, защото не е много добре позната.

Разбира се сме нетърпеливи да увеличим обмена на хора, имаме много партньорства. Това обаче не е достатъчно и има реален потенциал в бъдеще", каза посланик Кнобел.

Франкът поскъпна рязко спрямо еврото през януари 2015, което предизвика големи загуби за експортно ориентираните компании от Швейцария. На 15 януари Швейцарската национална банка SNB премахна ограничението на курса на франк спрямо еврото и понижи лихвите по депозитите до минус 75 базисни пункта. От трите най-големи швейцарски компании Novartis изгубиха 9% /23 милиарда швейцарски франка от стойността си, а Roche -8% /15 милиарда швейцарски франка/, акциите на Nestle се понижиха с 6% /15 милиарда швейцарски франка/ и Swatch изгуби 16% от цената на акциите - най-големият спад в историята на компанията.

Още по темата

След освобождаването на курса франк-евро първоначално франкът рязко поскъпна, а след няколко седмици поевтиня спрямо долара и еврото, но остана на по-високи нива отпреди решението на SNB.

През април 2015 повечето малки и средни компании в Швейцария очакват износът им да бъде засегнат в резултат на силния франк, показва тримесечното проучване на Credit Suisse и Switzerland Global Enterprise от април.

 

 

Чуйте интервюто на Силвия Грозева с посланика на Швейцария в София, Денис Кнобел на 14 май 2015, по време на официалното представяне на възстановените полети на Swiss Air София-Цюрих.

Кои сектори според вас имат добър потенциал за инвестиции?

Денис Кнобел, посланик на Швейцария: Имаме много силно икономически присъствие тук. Като посланик от няколко месеца в София виждам, че България е по-скоро пазар за инвестиции, отколкото за търговия. Ние сме много силни инвеститори и нямаме много силна търговия - около 500 млн двустранен стокообмен. Важно е, но има много възможности за подобрение.

Още по темата

Но Швейцария е по-скоро инвеститор тук. Разбира се големите компании са тук - ABB, Nestle и другите големи. А също така и малките и средни  компании. Много е добре да се опитаме да привлечем малките и средни компании. И се връщам към въпроса за валутния проблем - с увеличението на стойността на швейцарския франк спрямо еврото. За експортно ориентираните  компании предизвикателството е да намерят начин да повишат производителността и конкурентноспособността на продуктите си. За един ден продуктите поскъпнаха с 20%.

Така че те търсят такъв тип пазари, в които могат да аутсорснат част от производството, а другата част да оставят в Швейцария. Продуктът остава швейцарски, но част от производството може да стане в България. Това работим в момента.

 

Като говорим за инвестиции - има  ли конкретни сектори, които ви интересуват?

Разбира се, ние сме много силни в машиностроенето и индустриалното производство. Вие имаме също добра индустриална база и смятам, че има добър потенциал.

След това нашата фармацевтична индустрия, химическата индустрия, но и много нови иновативни форми - IT компании, които идват тук. А също така и услугите. Да не забравяме услугите!

Защото това прави икономиката ни много силна.