Fiat придобива напълно Chrysler

Сделката за дела на профсъюзния здравен фонд Veba от 41,5% в американската компания е на стойност 4,35 млрд. долара

02.01.2014 | 17:53
Fiat придобива напълно Chrysler

За този ден главният изпълнителен директор на Fiat Серджо Марчионе работи в продължение на четири години. Италианският автомобилен производител придобива останалите акции на своето американско дъщерно дружество Chrysler. Новата група ще е по-способна да се изправи срещу силната конкуренция.

В сделка за 4,35 млрд. долара италианският концерн ще придобие миноритарния дял от 41,5%, който се държи от базирания в Калифорния профсъюзен здравен фонд Veba.

"Благодарение на единната структура на собствеността ние вече можем да изпълняваме нашата визия на един глобален производител на автомобили", каза изпълнителният директор Марчионе.

Докато Fiat продава своите автомобили преди всичко в Европа и Латинска Америка, базираният в Оубърн Хилс близо до Детройт Chrysler е силен в Северна Америка. Към групата като цяло се включват италианските марки Alfa Romeo, Lancia и Abarth и американските марки Jeep, Dodge и Ram. Hidden Field

Италианците влязоха в Chrysler през 2009 г., когато заради икономическата криза американският производител обяви несъстоятелност и трябваше да бъде спасяван от американските данъкоплатци. Fiat предложи техническо ноу-хау , а в замяна получи постепенно все повече и повече акции. Партньорството се оказа успех въпреки всички пророчества за гибел – от над две години насам Chrysler отчита печалби, което помогна на Fiat да оцелее след резкия спад на европейския автомобилен пазар.

На пълнатата интеграция на Chrysler в групата Fiat обаче се противопоставяше 41,5%-ия дял на автомобилния профсъюз, който служителите получиха заради своите отстъпки в процедурата по несъстоятелност. От месеци двете страни преговарят за пълното поглъщане. Въпреки това обаче представите на двете страни за цената бяха твърде раздалечени. Като изход от това Chrysler междувременно вече започна процедура по IPO, което обаче беше отложено през ноември.

Сега здравният фонд на профсъюза ще получи от Chrysler 1,9 млрд. долара, а други 1,750 милиарда долара Fiat ще плати при затваряне на сделката. Планът е акциите да сменят собствника си не по-късно от 20-и януари. Освен това фондът на Chrysler ще получи още 700 милиона долара чрез четири годишни вноски. 

Повече по темата вижте в материала на Bloomberg!