Антибиотиците спират да действат?

Нарастващата ни резистентност може да предизвика катастрофа, съпоставима с планетарна пандемия, предупреждават експерти.

24.01.2013 | 15:48
Антибиотиците спират да действат?

Драстично се увеличават случаите на пациенти с резистентност към антибиотиците, което може да доведе до хуманитарна катастрофа, сравнима с мащабна пандемия, предупреждава Сали Дейвис, главен съветник по здравните въпроси на британското правителство.

Според Дейвис заплахата от инфекциите, неподатливи на антибиотично лечение, е толкова сериозна, че трябва да бъде включена в Националния регистър на риска – документ, който описва процедурите при извънредни бедствия.

Проблемът засяга целия свят, не само Обединеното кралство. В момента например в 80% от случаите на гонорея пациентите не реагират на лечението с  тетрациклин – общоприетото средство срещу болестта. Туберкулозата също се завръща като сериозна заплаха, тъй като става все по-неподатлива на конвенционалните лекарства.

След 20 години хората биха могли да умират от прости инфекции вследствие на рутинни операции, предупреждава Сали Дейвис. Тя вече е обсъждала с високопоставени служители на Световната здравна организация и свои колеги от други държави развитието на стратегия за глобално решение на проблема, но все още не са предприети конкретни мерки.

 „Малко здравни въпроси са с по-голямо значение за обществото от резистентността към антибиотици. Тя увеличава риска от развитието на инфекции, които не могат да бъдат лекувани. Положителното е, че все още можем да овладеем проблема“, твърди Дейвис пред The Guardian.

 „В миналото хората не са се притеснявали, защото винаги е имало нов вид антибиотик, към който да прибегнем, ако предишният не дава резултат. Проблемът е, че сега не се разработват достатъчно нови лекарства и в бъдеще няма да имаме опциите да заменяме недействащите медикаменти с други“, коментира Алън Джонсън, консултант в британската Агенция за защита на здравето. 

Промените в модерната медицина също изострят проблема, защото правят пациентите по-податливи на инфекции. Например средствата за лечение на рак отслабват имунната система, а употребата на катетри увеличава риска от влизането на бактерии в кръвта.

„Ставаме все по-зависими от антибиотиците в много области на медицината. Ако не разполагаме с нови видове, с които да се справяме с резистентността, ще имаме много сериозен проблем в бъдеще.“ добавя Джонсън.

Причините за липсата на нови антибиотици са няколко, но основната е във фармацевтичния бизнес. Компаниите от него виждат по-голяма печалба в производството на медикаменти за лечение на хронични болести, например сърдечни заболявания, защото пациентите трябва да ги вземат в продължение на години. Така те влагат все по-малко ресурси в разработката и производството на нови антибиотични медикаменти.