По-малко случаи на астма във Великобритания заради забраната за пушене

Все повече британци се опитват да не пушат в домовете си, сочи проучване.

21.01.2013 | 13:55
По-малко случаи на астма във Великобритания заради забраната за пушене

Броят на децата, приети в болница с тежка форма на астма във Великобритания рязко е намалял след въвеждането на пълната забрана за пушене на обществени места, сочат данните от проучване, цитирано от BBC. В рамките на година след влизането в сила на забраната приетите в болниците деца с тежки астматични пристъпи са намалели с 12 процента.

Година преди да бъдат представени ограниченията за пушене на обществени места- през юли 2007, тенденцията е била към повишаване средно с около 2%. В рамките на следващите 12 месеца обаче е регистриран спад от 12% на случаите на приети в болницата деца с тежки астматични пристъпи. През следващите две години се наблюдава спад с още 6%, сочат данните на проучване на „Импириъл Колидж“, Лондон.  За тригодишния период са приети общо 6 800 деца с тежки астматични пристъпи в британските болници, става ясно от цитираното проучване.

Според властите в страната са налице все повече доказателства за увеличаване на броя на хората, които се опитват да не пушат и в домовете си.