Щатски съд подкрепи проследяващите чипове в училище

15-годишно момиче, което отказало да носи новите карти, ще трябва да отстъпи или да напусне гимназията си.

10.01.2013 | 09:21
Щатски съд подкрепи проследяващите чипове в училище

Ученичка от Тексас загуби делото, което водеше срещу задължителното носене на идентификационна карта с проследяващ чип. В много учебни заведения в американския щат вече е в ход такава пилотна програма, която цели да подобри учебния процес и опазването на реда в училище.

15-годишната Андреа Ернандес заведе съдебен иск срещу програмата, твърдейки, че носенето на идентификация и проследяващо устройство нарушава конституционните и религиозните й права. Тя се оплака, че била подложена на всевъзможен натиск от училищното настоятелство, включително като я принудили да си плаща обяда, който е безплатен за останалите ученици.

Районният съд в Сан Антонио обаче прецени, че мотивите на Ернандес не са достатъчно основателни и че простият отказ да носи картата "не може да се тълкува като граждански протест срещу пилотната програма". Съдията Орландо Гарсия разпореди, че момичето може или да склони да носи идентификация без проследяващо устройство, или трябва да напусне сегашното си училище и да се върне в предишното. Ернандес обаче не е съгласна на първия вариант, защото тълкува идентификационния бадж като "знака на звяра", упоменат в Библията. "Аз съм човек, а не идентификационен номер", заяви тя. Много от съучениците й също не желаят да носят новите карти.

От института Ръдърфорд - правозащитна организация, която представляваше Андреа пред съда - се заканиха да обжалват решението. "Обявявайки, че възраженията на Андреа Ернандес са личен избор и не са основани върху религиозните й убеждения, районният съд се самоопределя като арбитър за това какво е и какво не е религиозно. Подобно нещо е недопустимо", заяви президентът на института Джон Уайтхед.