Учени откриха връзка между диетичните напитки и депресията

Пиенето на кафе,напротив-понижавало риска от депресия.

09.01.2013 | 17:39
Учени откриха връзка между диетичните напитки и депресията

Проучване на американски учени сред 250 хиляди души в САЩ откри връзка между консумацията на напитки с изкуствени подсладители и риска от депресия. Пиенето на кафе- напротив, намалявало риска от депресивни състояния, става ясно от публикация на BBC.

Хората, които консумирали  по четири чаши кафе на ден, били с 10% по-малък шанс да получат диагноза депресия през следващите десет години в сравнение с тези, които не пият кофеиновата напитка.

Тези обаче, които консумирали по четири чаши диетични газирани напитки или други сокове с изкуствени подсладители увеличавали с една трета риска от изпадане в депресивни състояния в бъдеще, става ясно от проучването.

Връзката между консумацията на безалкохолните напитки с изкуствени подсладители и депресията не е пряка, според други учени. Данните от проучването не могат да бъдат приложени безусловно към населението на други държави, както и към хора на възраст между 50 и 80 години, отбелязва BBC.

„Данните от проучването сочат вероятна връзка, но не и първопричина или резултат от депресията,“ коментира Гайнър Бъсел от Британската диетична асоциация и подчертава, че консумацията на безалкохолни е по-пряко свързана със затлъстяването и диабета, които на свой ред са причини за проява на депресивни симптоми.

Смяната на безалкохолното с горчиво кафе също не дава гаранция за избягване на депресивните състояния, коментират критиците на проучването.