Шегаджии карат хлапета да се режат заради Джъстин Бийбър

Нашумелият форум 4chan призова феновете да се нараняват, за да откажат идола си от марихуаната.

08.01.2013 | 17:17
Шегаджии карат хлапета да се режат заради Джъстин Бийбър

Неизвестен брой американски тийнейджъри са се самонаранили в резултат на злополучна шега на нашумелия напоследък форум 4chan. Потребители на сайта призовали феновете на попзвездата Джъстин Бийбър да започнат сами да се порязват, за да откажат принудително идола си от марихуаната. 18-годишният канадски певец бе хванат да пуши трева преди няколко дни.

Форумът 4chan се прочу, като издейства севернокорейският лидер Ким да стане личност на годината на читателите на списание Time. Негови активисти започнаха кампанията за Бийбър в Twitter, където за броени часове тя стана сензация. Появиха се редица постове от рода на „Спри да взимаш наркотици и ние ще спрем да се нараняваме. Ти правиш този свят безсмислен и ние загубихме надежда“. Появиха се и множество снимки на тийнейджъри с разрязани китки, за някои от които е сигурно, че са на действителни фенове на певеца. Не е ясно каква част от тях са фалшификати.

В коментар за английския вестник The Telegraph специалистът по американска история Тим Стенли определя проявата като безкрайно обезпокоителна и казва, че с нея „западната цивилизация е достигнала ново дъно“.

Стенли припомня, че срещу феновете на певеца и преди е имало подобни, макар и не толкова опасни акции. Например преди време някой пусна в интернет (отново чрез 4chan) слуха, че Бийбър е болен от рак, и призова феновете му да отрежат косите си в знак на подкрепа.