Вилица за отслабване измислиха американци

Електронният прибор не позволява да преяждате или да се храните прекалено бързо.

07.01.2013 | 15:50
Вилица за отслабване измислиха американци

Строга вилица, която не ни позволява да преяждаме, ще е сред атракциите на започващото утре най-голямо световно изложение за електроника - CES в Лас Вегас. Електронният прибор, създаден от компанията HAPIlabs, контролира не само количеството на храната ни, но и скоростта, с която я приемаме. Създателите му уверяват, че вилицата помага не само за загуба на нежелано тегло, но и намалява стомашните киселини и други стомашни проблеми.

Устройството, кръстено HAPIfork, отбелязва като отделна "порция" всяка хапка, която сложите в устата си. Така отчита колко време се храните обикновено, колко "порции" изяждате и с какъв интервал между тях. Ако се храните твърде бързо или на твърде големи хапки, вилицата започва да вибрира (включително в устата ви) и да примигва предупредително.

„Повечето хора се хранят по-бързо, отколкото трябва, и не осъзнават, че това вреди на храносмилането и баланасираното тегло“, подчертава президентът на HAPIlabs Андрю Картън.

Първоначално вилицата ще се свързва с компютър или телефон (има приложения за IOS, Android и Windows) чрез USB кабел, но създателите обещават и bluetooth устройство съвсем скоро. Чрез тези приложения ще може да се проследи дали хранителните навици се подобряват.  

Устройството върви в комплект с програма, която подпомага здравословното хранене.  Очаква да излезе на пазара през април тази година на цена 99 долара.