Отиде си Гор Видал

Един от най-смелите и скандални американски писатели почина на 86-годишна възраст след прекарана пневмония.

01.08.2012 | 08:59
Отиде си Гор Видал

Гор Видал, един от най-скандалните, но и най-смелите и остроумни американски писатели през ХХ век, почина в дома си в Лос Анджелис на 86-годишна възраст. Авторът на "Сътворение" и "Калки" се е споминал от усложнения след прекарана пневмония, съобщи племенникът му Бър Стийрс.

Роден през 1925 година, писателят (с истинско име Юджийн Лутър Видал) бе потомък на една от най-влиятелните династии в американската политика. Дядо му Т. П. Гор бе сенатор, а баща му - министър на авиацията при президента Франклин Рузвелт. Самият Гор на два пъти без успех опита да пробие в политиката, кандидатирайки се за сенатор от Калифорния и за Конгреса от Ню Йорк. Биншият вицепрезидент Ал Гор му бе далечен братовчед.

За сметка на това Видал успя да пробие на литературната сцена, намирайки място в историята на американската проза редом с фигури като Норман Мейлър, Джак Керуак и Труман Капоти - последните двама му бяха добри приятели, първият - пословичен противник. В списъка на личните му приятели бяха още Джон Ф. Кенеди, Пол Нюман, Сюзан Сарандън.

В САЩ Видал е най-прочут с биографичните си романи "Линкълн" и "Бър", както и със сатирата "Майра Брекинридж". Българската публика го познава по-добре от историческите "Сътворение", "Юлиан", от полуфантастичния "Калки" и от политическата сатира "Вашингтон, окръг Колумбия".

В творчеството си Видал бе фанатичен преследвач на религиозния фанатизъм и тесногръдието. Сам признат хомосексуалист, той бе и борец за правата на хората с различна сексуална ориентация. Романът му "На живо от Голгота" (преведен на български от Димитри Иванов) бе официално осъден от римокатолическата църква.

Видал бе изключително популярен с участията си в телевизионни диспути (особено тези срещу Норман Мейлър) и записа дори няколко дребни роли в киното, включително във фантастичния трилър "Гатака".

Гор Видал не се погаждаше особено добре с колегите си писатели (веднъж обяви, че "трите най-тъжни думи" в английския език били "Джойс Каръл Оутс"). Беше също яростен критик на американската външна политика и обяви, че загиналите в атентатите на 11 септември 2011 са също толкова нейни жертви, колкото и на тероризма. Твърдеше, че Джордж Буш - младши и Дик Чейни се "държат като нацисти".

Вероятно най-доброто описание на Видал принадлежи на критика Адам Гудхарт: "Ироничен, космополитен, ерудиран, сексуален некомформист с усъвършенствано чувство за завист, който копнее да е едновременно натрапник и почетен гост на всяко парти".