Отиде си роклегендата Джон Лорд

Току-що навършил 71, основателят на Deep Purple загуби битката с рака.

16.07.2012 | 23:58
Отиде си роклегендата Джон Лорд

Джон Лорд, основател и вдъхновител на митичната рок-група Deep Purple, почина на 71-годишна възраст от рак на панкреаса. Талантлив пианист и композитор, който създаваше не само рок, но и класическа музика, Лорд бе чест гост и на българска сцена в последните години, преди да загуби битката с болестта.

Роден на 9 юли 1941 година в Лестър, Джонатан Дъглас Лорд започва да учи пиано от петгодишна възраст. Като тийнейджър се увлича от американския ритъм-енд-блус и от набиращия сила рокендрол. По-късно признава, че най-силно влияние върху него са оказали Джери Лий Луис и Бах.

През 1959 се премества в Лондон с надеждата да направи актьорска кариера, като свири на пиано и електрически орган в нощни клубове, за да си плаща наема. Постепенно си спечелва добра репутация в музикалните среди, изгряващите звезди The Kinks го канят през 1964 да изпълни клавирните партии в легендарното им парче You Really Got Me.

После Лорд свири в няколко слабопопулярни групи (в едната - с бъдещия член на Rolling Stones Рони Ууд), преди да се запознае с басиста Ник Симпър и да реши да основе своя собствена банда. През 1968 към тях се присъединяват барабанистът Йън Пейс, вокалът Род Евънс и един обещаващ млад китарист на име Ричи Блекмор - и така се ражда Deep Purple, една от най-прочутите рокгрули на всички времена.

Лорд и Пейс си остават единствените несменяеми членове на Purple за първите три десетилетия съществуване. Пианистът е автор и вдъхновител на някои необичайни проекти на групата, като например Concerto for Group and Orchestra (1969) - eдин от първите успешни опити за съчетаване на рок и класическа музика.

След първия разпад на групата през 1976 Лорд се присъединява към друга митична рок формация - Whitesnake, с която остава до триумфалното възраждане на Purple през 1984. Междувременно записва няколко самостоятелни проекта, участва като гост-музикант в албуми на величия като Джордж Харисън и Pink Floyd.

Участието му в Deep Purple приключи през 2002, когато колегите отклониха молбата му групата да си вземе една година почивка. Лорд се раздели приятелски с тях и поднови соловата си кариера. През 2010 Лестърският университет го направи свой почетен доктор.