Стивън Кинг: Аз съм богат, наложете ми повече данъци

Недопустимо е националните политики на Америка, като образование и здравеопазване, да зависят от подаяния, твърди световноизвестният фантаст.

02.05.2012 | 08:47
Стивън Кинг: Аз съм богат, наложете ми повече данъци

Богатите хора като мен трябва да плащат много по-високи данъци в САЩ, обяви световноизвестният писател Стивън Кинг. Авторът на "Зеленият път" и "Тъмната половина" обяви на един скорошен митинг във Флорида, че доходите му се облагат с 28% данък, вместо с поне 50%, колкото според него било справедливо. В колонката си за The Daily Beast Кинг признава, че реакцията на публиката към апела му е била неочаквано негативна. "Ако не си доволен, напиши чек и млъкни. Ако искаш да плащаш повече, плащай, казаха ми те. Писнало им било да слушат такива неща", разказва Кинг.

Според писателя немалко от богатите хора в Америка действително даряват част от доходите си, за да компенсират ниските данъци (той самият ежегодно "пише чек" за 4 млн. долара на библиотеки, училища и пожарни команди), но това не е достатъчно. Даренията за благотворителност "не могат да спрат глобалното затопляне или да намалят цената на бензина дори с един цент", пише Кинг. Нито пък е допустимо националните отговорности на Америка, като образование и здравеопазване, да зависят от подаяния.

Повечето от богатите, и особено от свръхбогатите хора, дори не си правят труда да даряват, напомня Кинг, но независимо от това те се ползват със статута на свещени крави. "Не ме питайте защо е така, и аз не го разбирам", пише авторът на "Сиянието" и "Изкуплението Шоушенк". "Предполагам, че част от тази налудничава крайнодясна обич идва от идеята, че в Америка всеки може да стане богаташ, ако работи здраво и пести центовете си". Според Кинг е "практическа необходимост и морално задължение" онези, които са получили толкова много, да бъдат принудени да плащат в същото съотношение. В противен случай, предупреждава писателят, първите истински вълни на недоволство, като движението "Окупирай Уолстрийт", ще бъдат само началото.