Питър Джаксън не отстъпва за спорния формат на "Хобитът"

Най-чаканият филм от години насам ще бъде заснет в 48 кадъра в секунда, категоричен е режисьорът.

30.04.2012 | 13:42
Питър Джаксън не отстъпва за спорния формат на

Режисьорът Питър Джаксън обяви, че за нищо на света няма да отстъпи от спорния нов формат, който е избрал за "Хобитът". Първата част на най-чакания филм за последните осем години ще излезе на 14 декември 2012, а втората - на 13 декември 2013. Миналата седмица Джаксън показа 10-минутен откъс от филма на изложението CinemaCon и предизвика твърде полярни отзиви.

Обект на спора е решението на режисьора да заснеме филма в необичаен формат, с 48 кадъра в секунда вместо класическите 24, които са общоприети още от ерата на нямото кино. Според някои критици това отнемало от "магията и топлината" на киното и карало филма да изглежда като телевизионен.

Джаксън обаче защити решението си и подчерта, че новият му формат е бъдещето на киното. "Не съм изненадан от смесените реакции, защото става дума за нещо съвсем ново и различно", обясни новозеландецът пред Hollywood Reporter. "Но то е различно по положителен начин, особено когато става дума за 3D и за епични филми".

В подкрепа на Джаксън се обяви и Джеймс Камерън, който обмисля да използва дори 60 кадъра в секунда за продължението на своя "Аватар".

"Хобитът" по същество е предисторията на "Властелинът на пръстените" - в него се проследява вълшебното пътешествие на младия Билбо Бегинс и петнайсет джуджета към завладяното от дракон джуджешко царство. По време на това пътуване Билбо среща Ам-Гъл и намира вълшебния пръстен.

Ролята на младия Билбо е поверена на Мартин Фрийман, нашумял напоследък с ролята си на доктор Уотсън в култовата нова екранизация на ВВС "Шерлок". Българската публика го познава от филми като "Пътеводител на галактическия стопаджия" (като Артър Дент) и "Наистина любов".

В ролята на вълшебника Гандалф отново е Иън Маккелън, епизодично се появяват и други познати лица от "Властелинът на пръстените", като Орландо Блум, Кристофър Лий, Илайджа Ууд и Кейт Бланшет.