NASA прати гумено пиле в космоса

С плетен скафандър и екипаж от бръмбари талисманът Камила се включи в изследването на слънчевите петна.

22.04.2012 | 23:43
NASA прати гумено пиле в космоса

Към редицата бележити изследователи в историята на NASA се присъедини и едно гумено пиле, кръстено Камила. Талисманът на Обсерваторията за слънчеви изследвания към аерокосмическата агенция бе изпратен на два пъти във високите слоеве на атмосферата, за да помогне в събирането на данни за най-силната слънчева буря от 2003 година насам.

Камила, снабдена с изплетен от вълна скафандър, всъщност бе изведена не в орбита, а само в горните слоеве на стратосферата, на около 40 километра над повърхността. За космически кораб й послужи специално модифицирана кутия за сандвичи, прикачена към балон с хелий. Експедицията бе оборудвана също с термометри, камери и GPS устройства. Мисията бе поверена на ученици от калифорнийска гимназия под наблюдението на NASA. След 90 минути в стратосферата парашутът на пилето благополучно се приземи в планините Сиера Невада.

Източник на радиационната буря бе слънчево петно, категоризирано като AR1429. Според астрономи от обсерваторията в тридневния пик на бурята земната атмосфера е била удряна от достатъчно заредени частици, за да захранват с електричество целия щат Ню Йорк в продължение на две години.

Освен Камила екипажът на кутията за сандвичи включваше още седем различни вида насекоми и 24 слънчогледови семки. Идеята бе да се провери какво въздействие ще имат върху тях екстремно ниските температури и лъченията в горните слоеве на атмосферата. За съжаление нито едно от насекомите не оцеля, но Камила е върната благополучно в Обсерваторията за слънчеви изследвания.