Неочакваните герои на списание Time

Сред най-влиятелните личности на планетата попаднаха производител на бельо и авторка на еротични романи.

21.04.2012 | 18:32
Неочакваните герои на списание Time

Малко класации в света носят престижа на тази, в която списание Time подрежда стоте най-влиятелни личности на планетата. Но редом с политическите колоси като Ху Дзинтао и Обама, с милиардери като Бил Гейтс и Уорън Бъфет, с финансови светила като Марио Драги, в стотицата попадат и някои твърде неочаквани имена. Bulgaria On Air подбра шестима души, които променят света ви, без дори да подозирате.

САЛМАН КАН. Кан трябва да благодари за присъствието си в класацията на свой роднина , който имал проблеми с математиката. Основателят на Khan Academy – безплатна образователна онлайн платформа - стартирал проекта, за да помогне на братовчед си с уроците по алгебра. В момента khanacademy.org  съдържа огромна онлайн библиотека от лекции и над 3000 клипа с нагледни обяснения на проблеми предимно от областта на математиката.

Много учители вече използват системата на Кан в класните си стаи, а каналът му в youtube, създаден този март, вече има над 300 000 последователи. Бил Гейтс, който е автор на статията за Салман в Time, казва, че ползва системата за собствените си деца и е силно впечатлен едновременно от „широките му познания и способността да направи и най-сложното нещо разбираемо“.

ЕРИКА ЛЕОНАРД. До миналата година Ерика е била обикновена майка, която се разнообразява с писане на пикантни любовни истории и ги разпространява в интернет. Днес тя е световен феномен, чиято трилогия Fifty Shades of Grey оглавява класацията на New York Times за еротична литература. Произведението й (подписано с псевдонима E. Л. Джеймс) може и да не е любимо на критиците, но печели огромна публика, особено сред жените. Това видимо е достатъчно за Холивуд, тъй като правата за филм по книгата вече са купени от Universal Pictures.

САМИРА ИБРАХИМ. През март миналата година Самира, заедно с още няколко жени, е пребита, съблечена и унижавана от няколко египетски военни. А след това е принудена да се подложи и на законния в страната „тест за девственост“, за да не може да обвини нападателите в изнасилване. Въпреки че жертвите на подобен произвол са много, тя е единствената, която решава да не замълчи. Самира не само осъжда армията, но и успява да се пребори за премахването на унизителната практика жените да бъдат подлагани на тестове за девственост.

МАНАЛ АЛ-ШАРИФ. Да пуснеш в YouTube клип как караш кола не изглежда особен героизъм. Но не и ако си жена от Саудитска Арабия, където единствено мъжете имат право да притежават и ползват автомобили. След появата на филмчето й, Манал е вкарана в затвора за 9 дни и публично порицана. Тя обаче вдъхновява огромно движение, борещо се за правото на жените да управляват автомобили - поне когато трябва да отидат до магазина или да приберат децата си от училище. В резултат на вдигнатия шум се очаква съвсем скоро законът, налагащ забраната за шофиране в кралството, да бъде смекчен.

САРА БЛЕЙКЛИ. В класацията, в която някои са попаднали заради спасяването на Гърция от фалит или за откриването на ваксина срещу рак, Сара Блейкли намира място заради чифт бельо. Тя е изобретателят на ластичното бельо Spanx, което прибира излишните тлъстини и прави фигурата видимо по-слаба. Това го прави мигновен хит не само сред обикновените жени, а и сред много знаменитости, които го ползват за изявите си на червения килим. Блейкли, която е стартирала компанията си с капитал от едва 5000 долара, днес е най-младата самосъздадена милиардерка в света.

ОСКАР ПИСТОРИЪС. Южноафриканският лекоатлет е с два ампутирани крака, но това не му пречи да достига смайващи резултати в бяганията на 100, 200 и 400 метра. Най-забележителното му постижение обаче е, че успя да накара МОК да му разреши да участва като редовен състезател на Олимпиадата в Лондон тази година. През 2008 от комитета отказаха да го допуснат в редовните състезания, тъй като специалните му протези можели да му дадат предимство пред останалите спринтьори.