Почина актьорът Наум Шопов

През 2003 актьорът беше отличен с „Аскеер“ за цялостно творчество.

18.04.2012 | 16:00
Почина актьорът Наум Шопов

На 81 годишна възраст почина големият актьор Наум Шопов, съобщиха от Съюза на артистите в България. „Крал Лир“ е роден на 27 юли 1930 в семейство на бежанци от Смърдеш, Костурско в Стара Загора.

Наум Шопов се появява на театралната сцена още на няколко месеца, където заедно с майка си актрисата Мара Шопова, участва в постановка на Старозагорския театър.

Професионалният път на актьора по-късно преминава през театрите на Стара Загора, Пловдив, Бургас и София. Дълго време Шопов остава встрани от големите роли. До 1958, когато приема роля в постановката „Чудак" по Назъм Хикмет във Военния Театър под режисурата на Леон Даниел. През 1989 Наум Шопов се присъединява към трупата на Народния театър, където изигра и ролята на Крал Лир.

През 2003 е отличен с наградата „Аскеер“ за цялостно творчество. Седем години по-късно Наум Шопов е обявен за носител на годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски", която има за цел да стимулира творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.

Сред забележителните роли в киното на Шопов са "Крадецът на праскови", "Цар и генерал", "Вилна зона", "По следите на безследно изчезналите" и много други.