Джоан Роулинг издава първата си книга за възрастни

Замислен като черна комедия, новият роман на авторката на "Хари Потър" ще се появи през септември.

13.04.2012 | 19:04
Джоан Роулинг издава първата си книга за възрастни

Джоан Роулинг, авторката на свръхпопулярната детска поредица за Хари Потър, ще издаде първия си роман за възрастни в края на септеври. Книгата е със заглавие The Casual Vacancy и е „провокираща и поднасяща много изненади черна комедия”, разкриват издателите от Little, Brown & Co.

Действието се развива в Пагфорд – идлично градче с каменни улици и древно абатство, което е шокирано от внезапната смърт на Бари Феъруедър, един от най-знатните членове на градския съвет. Историята проследява ожесточената битка за неговото място, в която скоро са въвлечени всички жители.

„Това, което лежи зад красивата фасада, е град във война. Богатите воюват с бедните, тийнейджърите с родителите си, жените със съпрузите си, учителите с учениците си” обясняват издателите.

Информацията за новия проект на Роулинг излезе още през февруари, но досега детайлите около него бяха пазени в строга тайна. В книжарниците отсега се подготвят за премиерата и казват, че романът „несъмнено ще бъде грандиозен бестселър”. Очаква се той да е на пазара на 27 септември и да е около 480 страници. Освен на хартия, произведението ще се разпространява в електронен формат и като аудиокнига.

Още през февруари Роулинг заяви, че въпреки удоволствието, което й е доставяло създаването на Хари Потър, следващата й работа ще бъде съвсем различна.

Говорителят на една от най-големите вериги книжарници във Великобритания, Waterstones, заяви че е „чудесно най-накрая да е ясна датата на излизането на книгата”.

Седемте книги за момчето-магьосник Хари Потър се превърнаха в най-продаваната поредица в историята с над 450 млн. пласирани копия из целия свят, а осемте филма, направени по тях, донесоха над 7 млрд. долара приходи. Състоянието на самата Роулинг вече надхвърля 620 млн. лири.

Миналия месец, когато излезе електронната версия на приключенията Потър, за три дни бяха отчетени продажби на стойност 1 млн. долара – резултат, който надмина и най-смелите прогнози.