Най-странните великденски традиции

В Словакия бият девойките с върбови клони, колумбийците заменят агнешкото с печена игуана.

15.04.2012 | 09:15
Най-странните великденски традиции

За всички християни Великден означава едно и също - почит към саможертвата на Спасителя и отпразнуване на неговото възкресение. Не само църковните ритуали, но и основните символи на празника са еднакви за всички - боядисани яйца, козунаци, шоколадови зайци. Но в много държави празникът Възкресение си носи и местни, специфични обичаи.

БОЙ И СТУДЕНА ВОДА. Великденските традиции в Чехия и Словакия едва ли биха се харесали на съвременните феминистки движения. Според обичая момчетата трябва да наберат върбови клонки и с тях да теглят един хубав „бой” на своите връстнички. Разбира се, тук не става дума за физическо насилие - боят е чисто ритуален и символичен. За да бъде забавата пълна, на финала момичетата се поливат със студена вода. Според поверието така те се пречистват. Боят с върбовите клонки е за здраве, а леденият душ - за плодовитост.

МАГОВЕ И ВЕЩИЦИ. Във Финландия студеното време си казва своето и обичаите доста странни. Ако незапознат с местните традиции попадне по време на Великден в тази страна, по-скоро би си помислил, че хората празнуват Деня на вси светии, отбелязва International Bussines Times.

Децата се обличат като вещици и магове, всяко от тях се въоръжава с метла. След това всички излизат на улицата и започва едно сериозно търсене на лакомства.

ЗАЕК ИЛИ БАНДИКУТ. В католическата традиция заекът и великденското яйце са неразривно свързани. В Австралия обаче дългоухото животно е низгвернато за сметка на бандикута - местно двуутробно животно, нещо средно между заек, мишка и кенгуру. Бандикутът е толкова грозен, че предизвиква симпатии. Вероятно поради тази причина австралийците са избрали него пред зайчето и го наричат „Голямо Билби”.

ПЕЧЕНА ИГУАНА. В Латинска Америка странна за европейците е дори самата великденска трапеза. В Колумбия например вместо агнешко на масата обикновено слагат печена игуана. Понякога менюто включва костенурки и всякакви видове гризачи.