Токио маха ограниченията върху най-опасния деликатес

Занапред и нелицензирани готвачи ще могат да приготвят потенциално смъртоносната риба фугу.

04.04.2012 | 16:16
Токио маха ограниченията върху най-опасния деликатес

Най-смъртоносният деликатес в света може да стане още по-опасен от октомври, когато се очаква токийските власти да разрешат и на нелицензирани готвачи да приготвят прочутата риба фугу.

Наричана още риба-балон, тя е изключително популярна, защото в някои от органите й се съдържа тетродотоксин – една от най-смъртоносните отрови. Количество на върха на карфица е достатъчно, за да убие човек. Заради това повече от 60 години в Токио приготвянето й е разрешено само на малката групичка специално лицензирани готвачи.

Най-недоволни от планираната промяна са именно те. „Отделили сме много време и пари, за да придобием и използваме лиценз за обработката на фугу, а с новия закон се оказва, че това не е необходимо.“ казва Наохито Хашимото, занимаващ се с приготвянето на екзотичната риба от 30 години. Досега, за да получат разрешително, младите готвачи трябваше да се обучават две години при утвърден майстор и след това да положат устен и писмен изпит. Благодарение на обучението си Хашимото например може да обезкости екзотичната риба и да отдели всичките й отровни части само за две минути.

От градската управа на Токио обясняват, че промяната цели да намали малко цените на деликатеса, достигнали напоследък астрономически размери.

 „Извън Токио правилата за приготвяне на фугу са дори по-либерални, а инциденти почти няма. Надяваме се и броят на ресторантите с нелицензирани готвачи да се увеличи и фугу като съставка да престане да бъде използвана единствено в традиционната японска кухня, а да навлезе и в китайската и западната“, казва Хиронобу Кондо от отдела за контрол на храните в Токио.

В момента порция от ястието струва средно около 120 долара.

Твърди се, че търсещите тръпка клиенти избират ресторанти, където готвачът оставя съвсем малко от отровата, колкото да предизвика леко изтръпване на устните. Професионалистите обаче твърдят, че това е чиста легенда, защото дори съвсем минимално количество може да бъде фатално.

„Не искам хората да забравят, че действително можеш да умреш, ядейки фугу. А имам чувството, че от правителството пренебрегват това“, твърди майстор Хашимото.