Ваксина от тютюн срещу норовирусите

Американци започват клинични изпитания на средството, което може да прати в историята най-честия причинител на стомашни разстройства.

18.02.2012 | 13:29
Ваксина от тютюн срещу норовирусите

Ваксина срещу норовирусите - най-честия причинител на небактериални стомашни разстройства - e готова за клинични изпитания върху хора в Съединените щати. Очакванията на създателите й са до три-четири години да разполагат със завършен продукт за масовия пазар, съобщава Arizona Sun. Любопитното е, че ваксината се произвежда, като норовируси се инжектират в тютюневи растения. Един килограм суров тютюн е достатъчен за 10 000 дози ваксина.

Норовирусите предизвикват гастроентерити, придружени с разстройство и гадене. Пренасят се най-често чрез недобре измити плодове, зеленчуци и други храни, които се консумират сурови. Могат да се предават обаче и чрез контакт със заразен човек. Антибиотиците, които се справят с бактериално причинените стомашни инфекции, не им действат. Заради това вирусът може да предизвика мълниеносни епидемии, особено в затворена среда, като например болници или пансионатни училища. В последните седмици три американски круизни лайнери трябваше да се върнат спешно в пристанищата си, след като на борда им плъзна заразата.

Обикновено заболяването протича без опасност за живота и отшумява за два-три дни, но жертвите му остават заразни почти месец.