Британските спецслужби разсекретиха досието на Чарли Чаплин

От MI5 години наред следили актьора по искане на ФБР.

17.02.2012 | 10:35
Британските спецслужби разсекретиха досието на Чарли Чаплин

Британската агенция за контраразузнаване MI5 разсекрети досието на актьора Чарли Чаплин, който е бил заподозрян в симпатии към комунизма. Документите са достъпни за всички желаещи от днес и се намират в Националния архив на Великобритания, пише The Guardian.

Лондон е следил Чаплин по искане на ФБР. Американското Федерално бюро за разследване е настояло да получи материали, които да позволят на службата да забрани на комика посещения в САЩ. В частност, американците се интересували от контактите на Чаплин със СССР и европейските комунисти.

В документите MI5 цитират някои “прокомунистически” изказвания на Чаплин. Например, през 40-те години на миналия век той заявил, че “в комунизма има доста хубави неща”. Освен това, актьорът бил уличен във връзки с Айвър Монтегю – конокритик и съветски шпионин. Веднъж Монтегю пратил на Чаплин телеграма, в която изразявал съжаление, че не е успял да се срещне с актьора по време на визитата му в Лондон.

По молба на ФБР британските агенти са изяснили и някои обстоятелства около личния живот на комика. Американците предполагали, че актьорът не се е родил в Лондон, каквато била официалната версия, а във Франция, при това истинското му име било Израел Торнщайн. Тези сведения обаче не се потвърдили от британското контраразузнаване.

След дългогодишно следене на Чаплин агентите на MI5 стигнали до извода, че той не представлява заплаха за националната сигурност на страната. Що се отнася до подозренията от страна на ФБР, то обнародваните документи ясно свидетелстват, за американска “антикомунистическа параноя”, отбелязва The Times.

Самият Чаплин винаги е отричал своя комунистическа роля на Запад. Независимо от това, в края на 1952 г., когато актьорът заминал за Лондон за премиерата на филма си “Светлините на рампата”, шефът на ФБР Едгар Хувър издействал забрана за връщането му в САЩ. До смъртта си през 1977 г. Чарли Чаплин живял в Швейцария.