Вечната любовна история

Виното и доброто сирене просто са орисани един на друг. Как обаче да ги комбинираме така, че да се получи хармонична връзка вместо развод и трагедии.

14.02.2012 | 17:04
Вечната любовна история

Камамбер

Меко сирене с лека плесен, произвежда се от непастьоризирано краве мляко. Произхожда от френската област Нормандия и е родствено с бри, но с малко по-зрял вкус.

Виното: изборът е деликатен, защото вкусът му се комбинира подчертано зле с някои вина. Шампанско и шенин блан са добър избор, както и отлежало бордо.

Едам

Холандско полутвърдо или твърдо сирене от краве мляко, което се пресова. Носи името на едноименния град край Алкмаар.

Виното: подходящо е за широк кръг вина – каберне, мерло, пино ноар, а също и ризлинг.

Ементал

Швейцарско сирене, което се прави от прясно краве мляко и зрее поне четири месеца. Вкусът е мек, с подчертани нотки на ядки. Много подходящо е за фондю.

Виното: хармонира отлично с младо божоле или с класическия френски шедьовър Шатоньоф-дю-пап. От белите подходящо е совиньон блан.

Българско саламурено

Нашето „обикновено” бяло сирене всъщност е идеално за комбиниране с вино, като изборът зависи от млякото, от което е произведено – овчето и козето изискват по-тежки вина.

Виното: млади червени вина, примерно български рубин, а също сух ризлинг или гръцка рецина.

Горгондзола

Класическо италианско синьо сирене, макар че пеницилиновата плесен, която го създава, всъщност е зеленикава. Почти кремообразно.

Виното: острият вкус на сиренето изисква сладко вино – например токайско от Унгария, испански москател или френски сотерн.

Грюер

Наречено на селцето в Швейцария, откъдето произхожда, това сирене се прави от прясно краве мляко (за една пита отиват 400 литра).

Виното: по-тежко вино би приглушило деликатния вкус на грюер, затова подберете нещо по-леко: българска гъмза или пък италианско санджовезе.

Пармезан

У нас, кой знае защо, е известно с френското си име. В действителност се нарича пармиджано, защото се прави в областта oколо Парма, Италия. Твърдо сирене с неповторим вкус.

Виното: пармезанът прекрасно подчертава вкуса на леки, плодови бели вина, например шардоне.

Рокфор

Често го наричат Крал на сирената. Френско синьо сирене, което се прави от млякото на специална порода овце и узрява във варовиковите пещери край едноименния град.

Виното: силният му аромат подхожда на сладки вина, примерно порто или семийон.