Безплатни изследвания за СПИН в 38 пункта

1486 са официално регистрираните серопозитивни в България.

13.02.2012 | 17:03
Безплатни изследвания за СПИН в 38 пункта

От утре всеки желаещ ще може да провери безплатно своя ХИВ статус в 38 пункта в цялата страна, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Инициативата е част от Втория етап от Националната информационна антиспин кампания на Програма «Превенция и контрол на ХИВ/СПИН», финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария към здравното ведомство.

1486 е общият брой на официално регистрираните серопозитивни лица в България. Новорегистрираните ХИВ-позитивни от началото на 2012 са 13 души, от които 10 мъже и 3 жени на възраст 24-59 г. Средната възраст на новорегистрираните ХИВ позитивни мъже е 34 години, а на новоинфектираните жени е 44.

През миналата година 168 547 деца и млади хора в риск са обхванати със специфични дейности като работа на терен и кампании за промоция на презервативи. В страната работят и седем здравно-социално центъра в ромски общности, седем нископрагови центъра за инжекционно употребяващи наркотици и два дневни центъра за лица, предлагащи сексуални услуги. От половин година функционира един здравно-образователен център в София, в който се предоставят специфични превантивни услуги сред мъже, които правят секс с мъже. 

Със средства от Глобалния фонд се подкрепя работата на три метадонови програми за инжекционно употребяващи наркотици в Пловдив, Пазарджик и София с общ капацитет 400 места.