Скоростта на Дядо Коледа: 2138 километра в секунда

Добрият старец здравата нарушава ограниченията, натопиха го физици.

25.12.2011 | 10:45
Скоростта на Дядо Коледа: 2138 километра в секунда

Ако доблестните служители на КАТ някога спипат Дядо Коледа, добрият старец здравата ще загази. Работата е там, че шейната с еленчетата е изпечен нарушител-рецидивист на ограниченията на скоростта. Джоуи Грийн, автор на "Странната Коледа", е изчислил, че за да се провре в 842 милиона комина само в рамките на една нощ, Дядо Коледа трябва да се движи със средна скорост 2138 км в секунда (или 7.7 млн. километра в час). За сравнение най-бързият апарат, създаван от човечеството - космическата сонда Ulysses - развива до 44 км/сек. Обикновените северни елени, за разлика от впряга на Дядо Коледа, се движат с жалките 0.006 км в секунда.

За онези, които все пак се усъмнят в способностите на един човек да свърши всичко това, Джоуи Грейн съобщава любопитния факт, че 7% от представящите се за дядо Коледа чичковци в червени костюми са с криминално досие. Това обаче не пречи на хората да искат да се фотографират с тях - начинание, което в дните около празника генерира брутна печалба от 2 255 750 000 долара.

Разбира се, това са джобни пари в сравнение с онова, което се харчи за подаръци. По данни на PNC Financial Services Group, ако човек иска да купи подаръци на всички свои познати, трябва да се бръкне средно с 18 348 долара. Ако пък получи подарък от всички свои познати, той ще се радва на 364 хубави пакети.

Опаковките от коледните подаръци - хартии, торбички и пликове - произвеждат над 4 милиона тона допълнителен боклук всяка година. За хората с екологична съвест обаче има и добра новина - все повече от нас предпочитат да се задоволят с изкуствени коледни елхи, вместо да допринасят за отсичането на живо дръвче. В последните години броят на украсяваните изкуствени елхи е набъбнал до 40.69 милиона, докато естествените са намалели до 34.33 милиона.